2024-01-05
唔系朋友介绍嘅话我都唔知原来尖沙咀有间圆山饭店~ 见到餐牌好多菜式都想叫😂而且见到附近嘅食客点嘅食物款款都好吸引咁,真系选择困难呀! 最后点左以下4款小菜👇 🔸️花雕醉鸽 $88乳鸽肉质嫩滑,而且充满花雕香味,完全够哂入味,作为第一开胃菜,呢款菜式系唔错嘅选择👍 🔸️避风塘炒蚬 $168炒出大牌档嘅获气,蚬肉肥美鲜甜,够哂惹味令人食指大动! 🔸️蛋黄肉 $138 卖相虽然似普通嘅咸蛋蒸肉饼,但系一食落去完全系两回事,用左独特嘅调味料去调味,令我忍唔住即刻叫左碗白饭,真系捞饭一流! 🔸️黑鱼子香芒虾球 $268呢道菜一开始充满神秘咁,金黄色嘅虾球恍如云海中嘅太阳,令人十分期待佢嘅味道~至于味道方面好有层次感,爽口嘅虾球充满啖啖甜味,而黑鱼子却突出虾球嘅鲜味,香芒嘅味道令减低食炸野嘅油腻感~最后更带出松子仁嘅香味,奏出美味嘅交响乐! 最后更附送木瓜雪耳汤水~ 呢间餐厅除左食物好食,值得赞赏嘅系每位职员嘅态度都非常友善,完全系令人有宾至如归嘅感觉❤️ 📍圆山饭店尖沙咀金巴利道25号长利商业大厦1及2楼
见到餐牌好多菜式都想叫😂
而且见到附近嘅食客点嘅食物款款都好吸引咁,真系选择困难呀!
最后点左以下4款小菜👇
🔸️花雕醉鸽 $88
🔸️避风塘炒蚬 $168
炒出大牌档嘅获气,蚬肉肥美鲜甜,够哂惹味令人食指大动!
🔸️蛋黄肉 $138
🔸️黑鱼子香芒虾球 $268
最后更附送木瓜雪耳汤水~
📍圆山饭店
尖沙咀金巴利道25号长利商业大厦1及2楼