2018-03-03
香港人钟意打边炉,而市面上亦有形形色色既火锅店,要揾间好食既唔易,真系要靠人介绍先得,成日都想讲,唔好食既一餐又要百几二百蚊,少食一餐,用贵少少既价钱就可以食到高质好多既食物,计落条数可能仲抵。餐厅地方不大,多数系大枱,岩一大班人聚餐,而装潢走中国风,非常喜欢头顶上既灯笼,好有喜庆既感觉,既有美感又有好意头。枱头上既酱油配料丰富且干净,食得较安心。今晚叫了个刺身和牛极尚套餐,食既系4人套餐,由于今晚有6个人,所以食材再按比例加钱加多两个人既份量。刺身方面,食咗三文鱼同甜虾,味道不俗,质感新鲜。汤底方面,叫了特浓猪骨汤,底下全部都系连肉既猪骨,食得太饱就最尾无食到猪骨(好可惜), 汤头鲜甜,朋友好喜欢,打完边炉后,饮咗两三碗汤。特别推荐呢个日本和牛,记忆中,好少可食到咁高质既和牛,size大块且厚肉,肉质极嫩滑,油脂极香,油花分布极平均,实属上上品。呢个海鲜盘非常有气势,一上枱就令成枱人非常雀跃,海鲜都极新鲜,全部都生勾勾系到郁,total有5款海鲜,分别有贵妃蚌,龙虾,鲍鱼,花甲同虎虾。贵妃蚌既size系鲍鱼既double, 食落好鲜甜好juicy, 而虎虾同龙虾亦都系鲜甜到不得了,有
枱头上既酱油配料丰富且干净,食得较安心。
刺身方面,食咗三文鱼同甜虾,味道不俗,质感新鲜。
呢个海鲜盘非常有气势,一上枱就令成枱人非常雀跃,海鲜都极新鲜,全部都生勾勾系到郁,total有5款海鲜,分别有贵妃蚌,龙虾,鲍鱼,花甲同虎虾。贵妃蚌既size系鲍鱼既double, 食落好鲜甜好juicy, 而虎虾同龙虾亦都系鲜甜到不得了,有个错觉以为落咗糖,肉质超弹牙,虾头仲有好多虾膏,一食难忘。
呢个size既虎虾,本身去街市买已经唔平,但呢度有成6只,上枱仲识郁,计下,其实系到食既性比价真系好高!
水饺 - 料多皮簿,即包即食,果然系好食d。