2022-01-16
呢间餐厅,由十二月约到一月终于食到,意义已经重大,最重要系,食埋呢餐,听晚就无得晚市堂食,所以觉得份外珍惜,好彩食到呢间咁高水准嘅餐厅作结。时代广场一向物换星移,餐厅经常会换新更替,而之前一路有两间中菜都系我target 之内,YUE「悦」先试,因为一众朋友洗版洗到一个点,食左先再约另一target川川。可能因为疫情关系,当日人不算太多,坐得舒服之余,空间感也非常够,更见到有同事当晚都有在场,怪不得身边的朋友圈个个也打卡。幸好朋友打点好所有,佢话出名的食物也一网打尽,先上前菜,豉油皇香煎日本淮山(Pan-fried Japanese Yam),梁溪素脆鳝 (Deep Fried Dried Mushroom Vinegar) 同金沙鸭红 (Deep Fried Crispy Duck Blood – Salted Egg Yolk )。三个菜式,鸭红我不吃无办法讲,但老公不停食,应该不错,豉油皇香煎日本淮山就绝对精彩,煎得靓靓之余,味道也刚好。梁溪素脆鳝同食真嘅鳝差不多,脆度同个酱汁,一样很好。猪肚凤吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken)
梁溪素脆鳝同食真嘅鳝差不多,脆度同个酱汁,一样很好。
猪肚凤吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken) 系当晚重点,好适合爱美的女士,呢个燕窝汤系将一大堆燕窝酿入猪肚入面,个汤都真心劲甜劲劲好饮,猪肚又淋身又够薄,真心系好精彩,朋友话价钱贵,计我话,手功都喺返度啦。
原件鲍汁虾籽柚皮 (Pomelo Pith, Dried Shrimp Roe, Abalone Sauce )系我心水,呢到都做得唔错。鲍汁虾籽都令柚皮更突出。
脆皮葱油鸡 (Deep Fried Crispy Chicken, Scallions),听朋友讲话赞,原来真系会有大惊喜,鸡够滑而个葱油系重中之重,直头系送三碗饭都得。
金梅陈醋咕噜肉 (Sweet & Sour Pork, Aged Vinegar )都系头三的好,个咕噜肉外层松脆,酸酸地正好令刚刚的饱肚感更舒缓,而且你吃得出一般咕噜肉没有的细致感。
油浸笋壳鱼(Deep-Fried Marble Goby Fish)通常少见会食呢种选择,幸好我乜鱼都食,当晚我自然系主力,肉嫩滑外层脆,加豉油又不会太咸,绝对做得好。
砂窝蟹粉炒饭 (Crab Roe, Fried Rice in Claypot )系疯狂的精彩,就算几饱你都会忍唔住食,最正系海鲜炒饭已经又有口感又好食,加上蟹粉真系好精彩。
作尾声的高汤千丝日本大根 (Julienne Japanese Radish, Supreme broth),原来呢度用上好多日本食材,呢个系signature 之一,高汤甜美得很,同刚刚的猪肚汤相得益彰。
原来仲有个菜鱼汤京都腐竹浸葛丝( Kuzukiri in Fish Soup, Kyoto Bean Curd Sheet ),又系好得,腐竹同葛丝配得好好,特别系葛丝,原以为系普通米粉之类,但口感胜过很多坊间靓的米粉,搞到我即刻要研究下呢种食物。
甜点两种椰汁马蹄卷(Water Chestnut Cake w/ Coconut Sauce)同金银流沙煎堆仔(Deep-fried Sesame Lava Puff with Custard ),两个都做得好有水准,不过都系主食比较精彩。
呢间YUE,真心要推荐,希望有晚餐之后,可以再食到。