2019-02-25
2019年2月17日。晴。尖沙咀。唔想喺情人节庆祝咁蠢猪,所以拣咗中西情人节合璧嘅呢个星期日嚟食呢间想食咗好耐嘅餐厅六公馆喺海港城邮轮码头𠮶边,有次误打误撞走咗落来觉得环境同装修都劲靓,所以好想嚟食下呢日终于有机会喇~~~从餐具就知到餐厅系主打fusion菜整套广彩瓷碗碟,配上黑钢匙羮同埋云石枱面中西设计元素配搭起上来非常和谐~靠墙一边嘅卡位设计好似包厢咁,加强私隐度用色淡雅低调,但品味高雅桂花乌龙茶,$30坐低之后,店员奉上餐牌嘅同时会问想饮嘅茶推介咗桂花乌龙茶同埋玫瑰荔枝茶同男朋友一人点咗一款桂花乌龙茶香清幽,香味唔会过浓,饮完令人非常舒服唔想饮茶嘅朋友仲有大把选择,话明系fusion菜,餐厅仲有啲极具特色嘅cocktail啲名都好得意,有「仙气」、「淆底」、「小凤姐」等等可以慢慢发掘一下~~法国边豆配鸡苁菌,$128呢道菜睇落平平无奇,但食落爽脆无比~法国边豆第一次食,超级爽口,味道清甜摆面嘅鸡苁菌有炸过同调过味,食落有啲似XO酱嘅味道第一道菜已经带嚟好大惊喜~拍蒜黑醋干煸津菜,$138呢个津白加咗辣椒、拍蒜同埋黑醋一齐煮少少辣,好惹味翡翠蛏子皇,$208蛏子皇大大只,煮得啱啱好
六公馆喺海港城邮轮码头𠮶边,有次误打误撞走咗落来
觉得环境同装修都劲靓,所以好想嚟食下
呢日终于有机会喇~~~
从餐具就知到餐厅系主打fusion菜
整套广彩瓷碗碟,配上黑钢匙羮同埋云石枱面
中西设计元素配搭起上来非常和谐~
靠墙一边嘅卡位设计好似包厢咁,加强私隐度
用色淡雅低调,但品味高雅
坐低之后,店员奉上餐牌嘅同时会问想饮嘅茶
推介咗桂花乌龙茶同埋玫瑰荔枝茶
同男朋友一人点咗一款
桂花乌龙茶香清幽,香味唔会过浓,饮完令人非常舒服
啲名都好得意,有「仙气」、「淆底」、「小凤姐」等等
可以慢慢发掘一下~~
呢道菜睇落平平无奇,但食落爽脆无比~
法国边豆第一次食,超级爽口,味道清甜
摆面嘅鸡苁菌有炸过同调过味,食落有啲似XO酱嘅味道
第一道菜已经带嚟好大惊喜~
呢个津白加咗辣椒、拍蒜同埋黑醋一齐煮
少少辣,好惹味
蛏子皇大大只,煮得啱啱好,一啲都唔会韧
弹牙爽口,鲜甜美味~
翡翠就即系翠绿嘅莴苣,颜色配搭得又真系几靓㖞!
羊肚菌系比较贵价嘅菌类,平时喺街好少食到
喺屋企食都通常攞嚟煲汤,未试过食炒嘅
呢个炒带子本身就好新鲜,嫩滑鲜甜
羊肚菌又有佢独特嘅菇香,各有特色嘅两样食材,摆埋一齐,又升华咗去另一层次~
好味好味~
非常欣赏呢个金蚝!
不论摆盘定味道都同样出色!
喺外层嘅蜜糖形成咗一层少少脆嘅外皮,甜滋滋,但唔会腻
金蚝鲜味无穷~~~龙眼蜜独特嘅甜味同金蚝嘅鲜甜好夹!
系我当晚嘅最爱!
黑豚叉烧松露捞粗生面,$248
一上枱就好香嘅松露味~
黑豚叉烧又几特别㖞!
粗生面非常弹牙~
虽然睇落好黑蚊蚊,但系味道唔算浓,份量亦啱啱好~
食完正餐当然要点返个甜品喇~
茉莉花茶味意式奶冻,$148
甜品嘅造型满分~
出场仲弥漫住仙气~
奶冻用咗中式嘅茶杯装住,侧边仲有两粒榛子泡芙,下面就有抹茶粉
好有意境~
奶冻食咗一啖就充满惊喜!
超~级~好~味~~~~
茉莉花嘅香味同香浓嘅奶味配合得天衣无缝!
质感creamy,食完齿颊留香~
用嚟为晚餐画上一个完美嘅句号最适合不过~