2018-02-20
今日朋友带我食好西!一家法式私房菜,每上一道菜,waiter都会介绍,我连menu都唔记得影,因为对眼实在太忙!!一坐低,就俾180度既靓景吸引!剩系食呢个景都好满足!系铜锣湾呢个咁繁忙既地方,可以静静、纵容食一餐已经唔容易,更何况有此美景!一篮子面包,有牛角包、方包,暖暖的,好食!我呢个系杂菌汤,waiter即场帮你加汤,一倒出黎,即刻香气四溢、充满各种菇味朋友呢个系洋葱汤,汤味同样浓郁!饮完浓汤,食返道清少少既蒸带子。带子好弹牙,个块米通般的东西,我已经唔记得系咩圣子同样弹牙,份量虽然少左D,胜在贵精不贵多。鱼皮炸至脆卜卜,十分松脆,好似薯片咁!鱼肉十分嫩滑,唔会腥,亦冇冰鲜阵味。配以蕃茄蓉酱汁,酸酸地,好开胃!大厨真系有心思,贝壳意粉都酿有龙虾肉!只系贝壳意粉厚身左少少,但依然食晒冇剩!呢款甜品系朋友至爱!淡淡抹茶香,饼唔会太甜,仲有雪糕,自此亦成为我既至爱啊另一款甜品同样出色!由于当日系同朋友庆祝,事前冇同餐厅讲的,但餐厅好细心、有心咁即刻系碟写上congratulation,今时今日咁既服务,去边度揾?
朋友呢个系洋葱汤,汤味同样浓郁!
圣子同样弹牙,份量虽然少左D,胜在贵精不贵多。
题外话/补充资料:
每一道菜都值得推介!去之前记得打去book左先啊!