2017-06-11
家下每个星期基本上都会去郊游. 每次郊游后都会睇下附近有咩特式餐厅. 观塘区上次试左两间, 今次再揾下其他店试下. 点知晨早揾时话星期日要预约, 搅到行山行到差不多时间. 就打黎book . 幸好无比拒绝. 而且亦都系预约时间前到达.. 到达后, 第一关先要过系坐电梯. 两部电梯 一部系货lift一部系客lift. 但两部都系好吓人, 襟左几楼, 但两架都系唔著灯.. 而且差不多到时重要震一震. 去得工厂区揾食, 大家必先要有心理准备. 到达后一入内先望到好多家私. 可能人唔算多, 所以店员招呼周到. 叫完食品. 比晒钱就可以自由揾位. 基本上所有坐位都似display. 有不同款, 坐好坐位等了不久, 食品就到.我叫左Mixed Vegetable Rigate in Tomato Sauce 香浓茄汁野菜粗管粉.$78连一杯$32的饮品, 若饮品超过$32同样系再补差价. The tea of the day系云呢拿煎茶. 个粉一送到黎就闻到好香. 里面有黄椒, 红椒, 脆肉瓜, 菇同粗管粉等,个酱好够味. 而且系即叫即整, 够晒热. 个粉亦煮得刚刚好. 唔会太林都唔会太硬. 配
配埋个sauce 食. 绝对唔会觉得味道会"卦".
云呢拿煎茶, 个名第一次听. 所以就试下. 超热. 就算用饮筒饮都热到入唔到口.
所以只好打开个盖吹凉d先饮. 只杯居然都几保温. 吹左成十分钟还是好热.
爱饮热饮的朋友, 真心唔驶惊会和暖水冲茶.
好吧. 只味如何呢? 第一啖真心觉得怪怪地. ,可能无咩甜味. 但又形容唔到系咩茶味.
个名虽有"云呢拿"但完全唔觉有云呢拿味. 但饮落又觉得唔难入口. 而且越饮越好饮.
跟朋友分单比钱, 我的单据.
但居然连冻饮都用即弃胶杯. 有点美中不足.
我试左个薯饼(?), 超好食. 个面好脆. 但里面又真系薯仔(蓉). 好香. 若果有斋叫呢个可以当小食吃.
另外都试左佢的香肠. 佢的香肠唔似一般食到的, 里面似有d香草混合.
整个All day breakfast绝对唔hea. 而且for 女仔应该够饱.
系度食野, 地方阔落. 唔会有人催你走. 星期日就应该系咁舒舒服服慢慢品尝你的Lunch.
而且呢度重有d 波子棋及其他小玩子提供比你系度玩.
唔赶时间星期日可以系度hea返几个钟..