2018-03-08
同姐妹喺尖沙咀揾饭食,无睇openrice,行入亚士厘道之后见到一个黄色四方形招牌:八吉,楼下易拉架见到系居酒屋之类嘅日本餐厅,误打误撞就冲左上楼。Walk-in都差D无位!我地被安排坐近寿司吧嘅角落,一坐低侍应就比热毛巾我地抹手同有两小碟前菜-一边系鸡蛋、一边系麻酱淮山同秋葵,好清新。之后侍应奉上餐牌同捧住是日靓鱼介绍俾我地,不过我地无咩心水,所以最后拣左刺身拼盘、生蚝、吉列猪排同黑毛和牛釜饭。刺身拼盘:性价比都高,原条鱼刺身、虾、三文鱼、带子等等,新鲜、食落口唔系一口雪,最好系拼盘里面有姜蓉,侍应提议我地姜蓉捞落鼓油蘸鱼食,非常清新无腥味!日本生蚝半打:蚝肉饱满甜美唔腥亦无蚝壳碎,加上特制醋汁,好好味吉列猪排:脆浆松脆、猪扒软滑有油香,蘸上猪扒酱,非常满足黑毛和牛釜饭:有耐性先有得食!因为上台之后要继续煲多25分钟先食得!不过个饭我地最后先食,当然没有问题啦~煮好之后侍应打开比我地影相先,不过个样好其貌不扬-有啲似肉饼饭但系当侍应帮我地捞均分落碗之后,成件事又唔同晒⋯⋯闻到个饭有阵清新嘅味道,饭质有啲黏,应该系加左山药嘅效果,黏黏滑滑口感特别又清新!和牛搅匀后同米饭、甘笋同牛蒡混为
吉列猪排:脆浆松脆、猪扒软滑有油香,蘸上猪扒酱,非常满足
黑毛和牛釜饭:有耐性先有得食!因为上台之后要继续煲多25分钟先食得!不过个饭我地最后先食,当然没有问题啦~煮好之后侍应打开比我地影相先,不过个样好其貌不扬-有啲似肉饼饭但系当侍应帮我地捞均分落碗之后,成件事又唔同晒⋯⋯闻到个饭有阵清新嘅味道,饭质有啲黏,应该系加左山药嘅效果,黏黏滑滑口感特别又清新!和牛搅匀后同米饭、甘笋同牛蒡混为一体,落入口中有清甜味道、有和牛嘅牛肉同牛油香味。意想不到,卖相最一般竟然最好味!
总评:除左和牛一类比较贵,其他食物价钱都不算贵。服务殷勤友善。座位空间一般(因为系居酒屋)。啤酒都唔贵,边饮边食都几过瘾!
最buy个和牛釜饭,价钱唔贵,有和牛又好味