2012-11-21 11 浏览
食到七八成饱喇 , 正所谓万事俱备 , 只欠东风 , 仲争杯饮品 ~我地一直乱咁行 , 行到黎呢度有间叫 Juicy J's o既特式小店 ,门外有两张木枱 , 店内则好似 bar 枱咁 , 左右各一排高座位 门前o既餐牌上有 smoothies 系到o既介绍 , 标榜 100% 天然 , 几款鲜果口味 , 都几吸引 , 于是步入小店 , 见墙身都好似黑板咁餐牌就全部画左上去 , 睇下睇下 ... 明明只系想饮野 , 变左食成个餐 @@"套餐是指任何一款热狗 , 加 $ 15 可配一款小食及汔水一杯 , 全因热狗们o既口味够特别 , 好日式 , 店员又用心推介 , 又忍唔住再食1. 微辣味噌热狗~ 比我想像中大件 , 热狗肠选了蜜糖味 , 肠衣薄脆 , 热狗肠充满肉汁 , 热烘烘的 , 味道略为普通 , 找不著蜜糖味 , 面包同样刚烘起 , 暖暖的表面有 d 白色粉末 , 感觉好似食紧英式松饼 , 外脆内软 , 相当不错味噌酱汁配上紫菜 , 用黎做热狗酱真系好新鲜 , 亦估唔到可以咁配搭味噌酱好浓稠 , 味道有点酸 , 带轻微辛口 , 同平时饮面豉汤o个种味唔同反而有 d 似中式

1. 微辣味噌热狗
反而有 d 似中式o既磨豉酱o个种香 , 加上紫菜一起食 , 果然美味 =)

2. 一口脆苹果
~ 从卖相睇 , 仲以为系一片片苹果咁拎去炸 , 咬开先发现内有干坤
原来苹果系切小方丁 , 再加炸粉掐成一片片 , 洒上肉桂味糖霜 ,
清香扑鼻 , 外层香脆 , 中间软腍得黎带爽口苹果粒 , 酸甜好味
肉桂糖份量适合 , 不会过甜 , 如店员所讲 , 好似食紧一口苹果批

3. Pina colada smoothies
~ 套餐本身包一杯汔水 , 但我地走埋黎就系因为对 smoothies 感兴趣
于是加钱选配特饮 ... 其实都唔系加钱 , 系另外买一杯 Smoothies 但平 $ 3
以往饮过o既 smoothies , 都比较似奶昔多过滑冰 , 而且大都偏重奶味
而呢杯就刚好相反 , 口感系似沙冰但较沙冰绵滑 , 乳酸味及菓味居多
菠萝o既清甜 , 混上轻微椰香 , 本来就系美味o既搭档 , 再配上乳酸 ,
系我饮过最清新且不甜腻o既 smoothies , 下次要再试其他口味 !!

## 相信如果呢个热狗餐系我地行程o既第一站 , 我更加好食 ,
但能够o系我地只余 1/4 胃纳o既情况下都给予好评 , 可证殊不简单

2012-11-18