2023-06-09
之前老细请我同其他同事黎呢间食lunch,都觉得佢啲食物唔错,所以今次我带朋友黎呢度食dinner,估唔到平日夜晚都几多人黎科学园呢度食饭,今次试咗好多唔同款式嘅野,样样都几有水准,有啲卖相仲好得意🌟柠檬凤爪叫咗呢个酸酸地嘅开胃小食,凤爪去哂骨,食落爽口🌟盘栽冰菜第一次食冰菜,外表几特别,叶同茎都布满了晶莹剔透嘅水珠,加上底下冰镇住咁一盘上,真系几似盆栽,而冰菜原来好有营养🌟拉丝啤梨Share俾朋友睇时,佢地真系俾个卖相呃咗以为系真,实际上系一碟点心,食落有啲似甜版咸水角,入面系拉丝芝士,而个啤梨柄系用朱古力百力枝整,呢碟睇得又食得🌟爆汁乳鸽呢只乳鸽系因为两位堂食就送,外皮少少脆,肉质入味而且仲好juicy,所以无需配淮盐🌟松露懒人鸡(半只)懒人鸡即系去骨手撕鸡,鸡皮油脂唔多,炸到好香脆放喺面,而底下盖住嘅系充满好香黑松露嘅鸡肉,鸡肉腌得几啱味道🌟肉骨茶呢个系马来式肉骨茶,药材足料,味道香浓,用紫砂茶壶装住几特别🌟盐焗蛏子铁板装住一堆盐,上面放咗8只蛏子,一来保持度温度,二来有少少咸味可以吊出蛏子嘅鲜味🌟田园炒花青苗(XO酱)未食过呢只菜,所以叫黎试下,口感有啲似豆角,而配埋三色椒同菇
🌟柠檬凤爪
叫咗呢个酸酸地嘅开胃小食,凤爪去哂骨,食落爽口
🌟盘栽冰菜
🌟拉丝啤梨
🌟爆汁乳鸽
🌟松露懒人鸡(半只)
🌟肉骨茶
🌟盐焗蛏子
🌟田园炒花青苗(XO酱)
未食过呢只菜,所以叫黎试下,口感有啲似豆角,而配埋三色椒同菇用XO酱黎炒几惹味
🌟农仔荷叶饭
荷叶饭都几大份,一打开块荷叶,香味随即扑鼻而来,饭够干身,粒米粒饭,而饭入面有唔少虾同鸡肉
🌟猫山王榴梿
呢个甜品用黎打卡一流,佢其实似布甸,食到少少榴梿肉,啱哂榴梿爱好者
🌟瑰丽堂皇
🌟桂花乌龙
仲叫咗两支冷泡茶黎饮,可以去油消滞
整体黎讲,呢餐几有特色,有卖相亦有味道,而且唔算油腻,环境都舒适,值得推荐!