2018-02-19 212 浏览
今日我哋一齐嚟到长沙湾食法国野,呢一间系喺OpenRice揾到嘅餐厅,估唔到长沙湾都有呢一类高质cafe 可以食到。呢度嘅地点其实都非常之容易揾到,就系喺长沙湾地铁站附近,行几分钟就到。刚刚入到这间餐厅,呢间餐厅嘅装修同埋格局都非常之精致,隐藏着一阵休闲风,餐厅嘅布置充满休闲风,光线微暗,感觉十分轻松同埋舒服。门口位置有一个吧枱,适合夜晚时客人嚟到同朋友一齐把酒谈欢,畅谈心事。呢度嘅Menu设计都非常之精致,除咗文字之外,仲有一幅幅嘅图片,令人睇起上嚟精神为之一振,文字都系偏向比较大,唔会令人睇得非常之辛苦。最重要嘅就系图片上嘅食物同实物系差唔多㗎 ,符合到客人对食物嘅期望。最重要嘅就系图片上嘅食物同实物系差唔多架,符合到客人对食物嘅期望。由于系下午茶时间嘅关系,我同朋友都叫咗一个all day breakfast 试吓,all day birthday嘅材料非常之丰富,有两个好大嘅牛角包,有沙律,有茄汁豆,有肠仔,有薯角,同埋烟肉蛋等等。以为呢一个系一人份量啦,点知其实两个人食都可以。所以以呢个价钱来讲,两个人嘅份量真系好平呀。之后我哋再叫咗一个卡帮尼意粉,同出面嘅卡帮尼意粉有啲唔同

之后我哋再叫咗一个卡帮尼意粉,同出面嘅卡帮尼意粉有啲唔同嘅系,呢一度嘅意粉味道十分浓郁,感觉上十分creamy ,而且份量都系非常之多,我哋都一样系两个人食。

至于甜品方面我哋再嗌左一个多士,呢一度嘅多士同出边嘅卖相十分唔同,呢一度嘅甜品十分之精致美观,除咗系多士之外,隔离仲有一啲雪糕伴碟。感觉自己食紧一个高级下午茶甜品一样,除咗卖相吸引之外,味道都十分之正!配上一啲蜜糖,同埋雪糕,中和左多士𠮶种热气嘅感觉,而且多士都是切成一块块,方便客人进食。总括来讲呢间系一间几高质嘅餐厅,除咗下午茶之外,相信晚餐都会系一个好嘅选择!