2022-06-12
今日行过呢度下午茶,有蛋糕set,看到橱窗蛋糕卖相很是吸引,于是点了个好特别嘅蛋糕,包括系紫薯姜味蛋糕,同埋哈密瓜伯爵茶蛋糕。首先讲吓紫薯加味蛋糕,卖相好靓,有啲似Checkers, 一格一格。分别有紫色绿色同黄色。紫色分别有紫薯海绵蛋糕,同埋紫薯茸。而黄色则是姜茸,绿色我相信系绿茶海绵蛋糕?其实唔系好食得出绿茶味,但因为佢上面绿色𠮶块朱古力有点点绿茶味,所以觉得应该系绿茶味蛋糕。整体来讲,质地几软绵,味道稍甜,我相信系姜茸同埋紫薯茸部份比较甜,稍微略嫌紫薯同姜味唔算太突出,可以再突出多啲。但整体来讲可以一试。至于哈密瓜伯爵茶蛋糕,则颇为失望。基本上唔系好食到哈密瓜同埋伯爵茶嘅味道。白色部份相信系白朱古力慕丝,真系比较甜。啡色部份应该系伯爵茶味慕丝。好可惜其实唔讲唔知佢系伯爵茶味。至于黄色部份应该系好薄嘅海绵蛋糕,基本上博都唔系好食得到。而橙色部份应该系哈密瓜蓉,质地好特别,有少少沙沙地嘅感觉,唔似舞狮。呢一层系唔甜嘅,有些微嘅哈密瓜味道。最底层即系普通嘅饼底。不过如果全部一齐食嘅话其实基本上系食唔到伯爵茶同哈密瓜味道,只系一个甜字。