2018-12-04
曾几何时,在这里吃过一顿匆忙却令人满足的午餐 ;数个月前,在【Day and Nite by Master Kama】的晚餐亦教人如痴如醉 ; 今天,又回到这里,跟朋友渡过了一个悠闲的龙虾之夜。餐厅位于旺角既山东街,旺角港铁站E2岀口行大概5分钟即到达。楼下枱头一望就见到大大个白色霓虹招牌,餐厅有两层,楼下既reception姐姐指示下,我地到了2楼楼层。还未够 7:00pm,我俩已到达餐厅,除了成功避过长长的人龙,更可随意选择餐厅内的座位,还是选择了餐厅的梳化座,那里枱与枱之间都算宽敞,又有私人空间。【Day and Nite by Master Kama】用蓝色同白色为主色调,白色砖墙令整体营造成Open Kitchen既感觉,简单不浮夸,又带一点时尚感。餐牌选择颇多,除左招牌龙虾菜式外,仲有「沙律、小食、串烧,炸鱼薯条、意粉/饭、石锅乌冬,而家连特式甜品」都有添。多年以来,我还是对龙虾毫无抗拒能力…怎能止得住心瘾?Lobster Roll $188坐定定之后,首先要点既常然系我今日黎呢到既目的「龙虾包Lobster Roll」,【Day and Nite by Master Ka
多年以来,我还是对龙虾毫无抗拒能力…怎能止得住心瘾?
Lobster Roll $188
坐定定之后,首先要点既常然系我今日黎呢到既目的「龙虾包Lobster Roll」,【Day and Nite by Master Kama】既龙虾包系每日限量发售既,黎到都唔一定有得食架,所以早点黎就有着数呀。
用木板呈上,有格调又型格,中间当然系主角既龙虾包,另外旁边配上粗薯条同埋沙律,份量都好够的,一客双重薯条系包括左左炸薯条同炸蕃薯条两种,蕃薯条甜甜地几重薯味,
另外龙虾包既龙虾份量算多一口咬下,芝香满溢,龙虾钳肉质滑嫩,有大有细既龙虾肉鲜甜又弹牙令人上瘾,口感非常不错。
面包亦系我最满意既重点,软面包厚身,烘至微微香脆,牛油香味十足,外脆内软,两者既配合简直系天衣无缝。
为左唔影响面包本身既柔软口感,龙虾包既酱汁系自行调配的,食既时候先加上柠檬牛油酱,口感更Rich,视乎自己既喜好自行加减调配,我就更喜欢多一些呢。有惊喜啊、最值得大力推荐的菜式!
Lobster Mac N Cheese $208
同样系龙虾既菜式,香气扑鼻...呢个非常惹味呢...
佢有得配长通粉或者Risotto,我地㨂左长通粉。
几种芝士混合配搭,浓郁得来又带奶滑滋味;口感弹牙美妙的通粉上原只龙虾钳有部份还黏壳,拆肉有点困难之外,夹著的龙虾肉不太多
排包烤到外脆内松软,够晒鲜甜滑嫩的,虽然切得有点碎,但入口仍觉鲜甜爽脆。唯一吃时要小心别熨伤。龙虾肉烤焗后长通粉吸尽龙虾和芝士的精华,意粉上的龙虾钳亦啖啖肉,落足料诚意十足。
个卖相唔错,不过系比我地想像中细碟左啲。
Cookie & Mint $58
除了卖相很美,拍照呃like一流,上面有oreo和薄荷朱古力,质感非常软棉、甜香加点清新,味道也很算合格呢!因为饮落唔太够味呢,不过冰火感觉好正。去到最尾个下会成个感觉好清新好玩味。
Appl Crumble $68
苹果烤酥饼碎(Apple Crumble) 是源自英国的甜点,在香港通常音译作「苹果金宝」。配上自家制雪糕,呢个甜品岩晒啱2-3人Share!
食落清甜芳香,饮完一扫热气,爽!款式卖相都非常抢眼,下次有时间会再同朋友试其他饮品呢...
餐厅为楼上铺自开业以来人气不减,就是因为他喜欢简简单单,每次乘车回家的路上…每次经过心里面就会想著很想再吃…我相信我很快又会再来的。因为环境是简单的布置配上低调的白色磁砖颇阔落舒适。
食到风摩万千少男少女排长龙都要食到既龙虾包,唔一定要飞去日本先有既,黎到我地最熟悉既旺角都一梯食得到呢。