老馮茶居 (大棠路)

Old Fung Tea House (Tai Tong Road)
呢间元朗人气点心小店,食物出色,装修有特色,卖点系老香港情怀,假日闲闲地要等个半钟至两个钟。今次闲日下午2点去到,念住过咗繁忙时间唔使等咁耐,但都等咗35分钟。不过据闻茶居会扩充,攞埋隔离铺位,10月尾装修完,希望到时等位唔使咁耐。一般茶楼饮传统中式茶,但呢度可以叫奶茶、柠檬茶,我哋拣咗中式茶。我哋3个人有细路,点咗5个点心。*****炸云吞细路钟意食,每次嚟老冯都必点,炸得好脆,虾好大只,爽脆滑嫩,正!****叉烧肠皮薄馅靓,肠粉滑捋捋,叉烧好重料,肠粉身形肥嘟嘟,咬落去好有满足感。****牛柏叶好入味,好爽口,冇其他豆卜、萝卜配料垫底,成碟都系牛柏叶,诚意又老实。**烧卖正正常常,唔算有惊喜。***鱿香肉饼饭即叫即蒸,等咗25分钟先上,饭加咗猪油,好香,好味!但唔记得影相。😅因为赶时间,肉饼饭食唔晒,要打包。提醒一下,打包点心盒size好细,1蚊1个,如果念住打包,可能要用几个盒。建议自带餐盒,支持环保。

我哋3个人有细路,点咗5个点心。

*****炸云吞

炸云吞

炸云吞

****叉烧肠

叉烧肠

****牛柏叶

牛柏叶

**烧卖

正正常常,唔算有惊喜。

烧卖

***鱿香肉饼饭

因为赶时间,肉饼饭食唔晒,要打包。
2022-10-03
午餐