2018-03-09
唔好以为Café冇酒饮,现今唔少Café都将之打理成小酒馆,畀嗜酒嘅文青小酌一番,而且卖嘅唔剩只系酒,卖嘅系一种感觉。「饲说」位于铜锣湾商用大厦嘅楼上舖,同一般Café一样提供轻食、西餐、咖啡同花茶,唔同嘅系,呢度会提供特色Cocktail同Mocktail,打造微醺感觉。主打Cocktail「GEIKO」($88)以日本清酒、荔枝糖浆、绿茶同荔枝肉打造而成,再加上以荔枝清酒制成嘅啫喱,令Cocktail入口香甜,浓郁嘅荔枝味唔会盖过清酒嘅清辛,微甘绿茶亦带出酒香,值得一试。「鲜西柚香桃梳打」($68)虽系无酒精嘅Mocktail,平凡不过嘅饮品却以香水樽盛载,卖相已值回票价,香水樽身凹凸有致,充满质感,系唔少文青必嗌嘅饮品。食物方面,以西式餐点为主,好似「黑啤烤猪肋骨配意式蔬菜」($178/全份)、「焗士多啤梨鸡翼」($98/10件)、「小食拼盘(包括炸薯条、炸鱿鱼圈、炸虾、炸紫薯饼、炸芝士薯波、炸鸡翼)」($128)、「芝士牛肉汉堡排杂菌酱汁饭」($88),都非常适合一大班朋友开心Share!