今日黎左elements 食饭~其实一直对elements 既感觉都系无乜野好食,因为d 餐厅都系连锁,自己又唔系住呢头,所以好少为左野食而特登过黎反而睇戏就黎唔少~不过今日突然好想食台湾野,除左台湾面之外都唔知边度食,所以就过左黎The Night Market 啦~我无影到餐厅入面既环境,但系原来呢间舖又几大架㖞,个舖位好深,行极都仲得得入咁我就被带住坐梳化~张梳化系舒服既,会坐到人无腰骨个d呢~但系如果食饭就唔系太岩张台既高度啦ANYWAY唔紧要啦,都系快快手落单,因为肚子饿了~是日晚餐二人份量,我先同同行友人各自叫左一杯珍珠奶茶少甜先!呢枝饮管系用纸做架bor 其实依家d 环保团体成日话唔好用饮管,讲真有呢个需要先会有supply 架啫,点解唔可以转下用纸呢?对于呢枝纸饮管我同同行友人都表示好奇,觉得好surprise (大乡里)因为好少地方会有纸饮管呀之后上菜既就系大肠蚵仔面线!呢个系我最想食既台湾野食呀!去亲台湾都会疯狂食呢个,真系好好食呀!不过台湾d 街边档先系几十台币一碗,d 面得好少又稀又淋,用只匙羹都可以食到~呢度都讲紧卖几十蚊港纸一碗,所以都俾返相应既质素,就系d
今日黎左elements 食饭~

反而睇戏就黎唔少~

我就被带住坐梳化~张梳化系舒服既,会坐到人无腰骨个d呢~

但系如果食饭就唔系太岩张台既高度啦

ANYWAY唔紧要啦,都系快快手落单,因为肚子饿了~

珍珠奶茶

呢枝饮管系用纸做架bor

因为好少地方会有纸饮管呀
蚵仔大肠面线

之后上菜既就系大肠蚵仔面线!

呢度都讲紧卖几十蚊港纸一碗,所以都俾返相应既质素,就系d 面要用筷子夹的!

仲有大肠都新鲜d,有咬口,无so味。蚵仔味道又浓。

连埋d 少少生蒜同汤一齐食,真系好好食呀

同埋呢个面线系食得饱人架,所以叫一碗开心share 就好啦
麻油鸡

行过台湾d 后巷见到唔少舖头卖麻油鸡,但系都无系台湾食过,因为麻油鸡听个名好似好普通,唔食都估到佢系乜味

虽然呢度都卖八十几蚊仲要例牌既size 都无,但系突然想食都照叫啦!

一上台就闻到好香,因为原来麻油鸡唔系只有麻油,佢仲有落到酒

咁食落咪好似醉鸡咁???NONO~

只鸡好滑,似系烚鸡,加上佢俾左d 脾位我地,所以会滑d 嫩d

食落有鸡味,唔会因为烚晒d 精华出黎就变汤渣

当然仲有酒味同埋麻油味啦~

我都饮左d 汁料,好重鸡味同酒味!但系个味系好concentrate,感觉好补,有好多精华系度!好正呀

麻辣鱼片

呢个系尝辣人士必叫既ITEM!但系我就觉得辣左少少,应该叫返个白饭黎送

佢系麻辣鱼片黎,入面有d 菇同芋丝,个汤真系ok 辣,如果食得辣既可以当汤饮都得架,因为味道真系几好~

个鱼片好有鱼味又滑,最紧系无骨呀!!!我好怕有骨,呢d 颜色咁浓既汤呢有时遮住左d 骨睇唔到架嘛

啖啖肉真系好唔错~~仲有d 菇呀芋丝索汁~

但系真系好辣呀,我食一啖要饮一啖珍珠奶茶

生煎包

友人喜欢既生煎包~

生煎包食既时候要睇热,因为入面有汁,而且呢个包既肉汁都ok 多。

可惜既系我d 汁都流晒落我个碗度,我唔可以一路食个包既时候享受

个包皮系甜甜的、肉就好香,加上有汁,我觉得都唔错既

只系同其他地方食既生煎包差唔多质素,唔需要刻意黎叫呢个菜
生煎包

我d 肉汁都流晒落碗了~~

黎到最尾啦都系讲返杯珍珠奶茶,因为餐饮系留返最尾饮架嘛~

前面我都有提到枝饮管系用纸做既,咁食饭都差唔多食左个几钟,枝饮管都可以溶了!

其实用溶呢个字又夸张左,但系好难可以用枝管啜到d 珍珠啰,但系饮奶茶系完全无问题既~

所以我个人认为餐厅可以俾多枝匙羹仔客人"不"d 珍珠黎食,咁样会更加好~
2017-11-24
庆祝纪念