2020-04-27 563 浏览
疫情期间要减少出外,但日日煮饭其实好攰。。。每星期总会有一两晚买外卖。今晚落雨,方便快趣去左附近呢间金记。入到餐厅做返探热等动作后直入cashier叫野食。晚餐以扒为主,是日精选系肉燥饭,听到店员同电话入面嘅人讲精选会日日转,有时系肉酱意粉等等。我地最近叫冻肉已经食左好多扒,今日唔叫晚餐。叫左焗芝士杂菌意粉同咖哩吉列猪扒饭,另外用半价加左冻柠菜同冻柠蜜,外卖冇额外收盒钱。焗芝士杂菌意粉用钖纸盒装住,芝士汁份量够,每一啖意粉都挂到汁,但唔会好咸好滞,杂菌比想像中多款,有蘑菇、秀珍菇、冬菇同一种黄色类似秀珍菇,仲有少少西兰花,系健康之选。咖哩吉列猪扒饭超正,有一盒饭加杂豆、一兜咖哩汁同埋用纸袋装住一块巨大猪扒(好似出面买盐酥鸡扒咁大!)。咖哩汁多到浸住个饭食都得,系带有辣味嘅惹味咖哩,完全唔食得辣嘅人应该会觉得几辣,但我地两个食得好滋味。块猪扒炸得均匀又松化,大满足。饮多啖冻柠茶,茶底唔错几浓,感觉冇咁热气。茶餐厅黎讲绝对可以翻兜,影低餐牌for之后用。

茶餐厅黎讲绝对可以翻兜,影低餐牌for之后用。
2020-04-22
外卖自取