2022-05-26
🌕Hello我系Moon🌕冇得周游列国嘅时候,就唯有周游香港各地寻觅下啲正宗料理,😎好彩香港系个美食知道基本上每一个国家嘅菜式都可以揾到纯正又正宗嘅餐厅,🤪虽然系要啲时间去揾但系如果揾到一间有啱自己口味又够正派嘅话通常我都会一去再去,😋务求要食晒餐牌上啲食物咁就接近代表食匀成个国家嘅料理。 😳就以韩国料理嚟讲啦,😉虽然食过嘅每间韩国餐厅应有嘅都总有,😋但如果要扫到目前算得上系正宗嘅话相信就系多番再去嘅outdark, 🥳里面嘅环境灯光柔弱整体非常令人轻松, 😍再加上徐徐嘅音乐更加令到成个气氛变得更加舒畅同带有少少浪漫气氛✨烤猪梅头肉(韩式调味酱),🤪除咗炸鸡之外韩式料理喺对猪肉嘅烹调亦都有唔同嘅做法,😎就好似梅头肉喺香港通常会用嚟整叉烧, 虽然都系同一个部位但韩式嘅做法就更加主张将啲肉煮到林一林,😜咁就系上汁嘅时候更加容易处理。 😛同港式嘅成果一样,系会见到色泽红润,同样都系咁Juicy, 😉烘完之后总会大有一阵焦焦香香嘅味道。😍比起炸物更有湿润度,😳基本上同猪颈肉嘅texture差唔多😋辛辣炸鸡,相信食韩国嘢绝对唔可以错过任何炸鸡, 😏炸鸡亦都有好多种,😛如果想又过瘾又刺激嘅话辛辣炸
辛辣炸鸡,
Korean Yuzu Makgeoli,
Outdark (厚福街)
尖沙咀厚福街8号H8 17楼