(非会员)
一间几好嘅餐厅,食物嘅质素几好都要service好去配合先可以做得好,否则只系赶客。而依间餐厅就系因为依点而令我十分之失望。我琴日睇到饮食男女嘅介绍,话依间餐厅系黑麦(pumpernickel)嘅新作,于是今日特地抽空去,因我一向都十分之喜欢黑麦嘅食物。到食店后正是tea time时候,当然系叫蛋糕;于是我就同友人一齐叫了两客A茶餐(即自选蛋糕加一个雪糕球)。我俩等了好一会才见到我们期待已久嘅蛋糕,但等美食,当然系值得架啦。当侍应放下食物时,我就发现唔见左个雪糕球,但我见侍应又无讲,于是我就问侍应。之后笑话就开始发生啦。1. 侍应A唔知个餐系唔系应该有雪糕球。2. 侍应B对空气话无哂雪糕㖞。3. 当侍应A回答我后,向所谓嘅经理反映事情,但那经理竟倒问侍应A怎样补救。之后没有一个人向我们好好交待此事。那经理只系系收银机后睇八卦杂志,绝对无意识要做D野。当埋单时,我地特地请经理帮我地埋单。佢拎张单黎时亦无作任何补偿,又无陪罪。当我问我地个餐系唔完整嘅点解都系收全费;而那经理轻挑地话个FREEZER有问题,唔通落街买俾你地咩,之后又话最多下次你地黎我俾返两个雪糕球你地喇。友人即话你地咁嘅服务
1. 侍应A唔知个餐系唔系应该有雪糕球。
2. 侍应B对空气话无哂雪糕㖞。
当埋单时,我地特地请经理帮我地埋单。佢拎张单黎时亦无作任何补偿,又无陪罪。当我问我地个餐系唔完整嘅点解都系收全费;而那经理轻挑地话个FREEZER有问题,唔通落街买俾你地咩,之后又话最多下次你地黎我俾返两个雪糕球你地喇。友人即话你地咁嘅服务态度,我地点会再黎呀,佢嘅态度依然无所谓。
试问依D就系侍客之道?我地之后都懒得同佢讲,埋单就走。找赎时,佢又话你地可以下次黎揾返佢,等佢请我地食雪糕或饮野。但我地对佢处事嘅态度及方法十分之不满,所以就走。我地一起身,佢就捉两个侍应黎閙。
侍应待客不周应该系经理负责,因佢系负责management嘛。况且之前佢地都有人同经理讲过,只系佢唔处理。那个经理都唔好好检讨。
如果依间餐厅真系黑目嘅新作,咁佢真系败坏了黑目嘅名。因为黑目本身四间食店,有三间我都去过,绝对无一间好似依间d service咁差架。
雪糕本身唔系重要,系原则同埋经理态度嘅问题,希望老板真系要好好处理。