2022-09-22
呢间点心舖总店喺新蒲岗,而家炮台山呢间啱啱开咗冇耐,喺星期日下午茶时间嚟医肚,睇下有冇伏。嗌咗6款点心加个炖汤,虾饺算收货,个皮有咬口,但略为蒸得太耐,变到透晒明,虾都算爽口湿润,不过包得太大旧,唔够精致,好易同隔离𠮶旧黐埋,整穿啲皮。虾肠已经预先裁剪咗,夹上手有啲散,肠粉皮合格,不过虾肉唔系原只,放入口散散收收咁。小笼包个皮太厚,但优点系冇咁易穿,保护到里面啲汤汁,整体嚟讲系抵食,咁嘅价我唔会对佢太挑剔。糯米饭烟韧亦好爽身,腊味都几足料,呢个价位相当满意。铁板棉花鸡用锡纸包住,有防止倒汗水嘅效果,鱼肚同滑鸡好入味,份量还可以,值得推介。比较失色系个烧卖,黑松露完全画蛇添足,建议拎走佢,收返街坊点心价钱好过。试咗螺片炖鸡汤,叫做几足料,汤浓郁,唔太油,对得住价钱。总结:同区餐厅林立,不过除咗酒楼,似样嘅点心舖唔太多,呢间其实整体质素唔太差,环境都企理,如果系街坊,或者喺附近做嘢,嚟试下新嘢都唔错。
糯米饭烟韧亦好爽身,腊味都几足料,呢个价位相当满意。
试咗螺片炖鸡汤,叫做几足料,汤浓郁,唔太油,对得住价钱。