2016-01-16
昨晚约三位朋友去咗APM睇戏,睇完戏揾嘢食,朋友话想食上海野,所以我哋拣咗黎王家沙食。一坐低,感觉同其他中式菜馆冇乜分别,但抬头一望,就充满惊喜,因为啲灯挂满了transformer嘅模型,我同另外一位男仔朋友当然忍唔住不停影相啦!叫菜的责任交咗比两个女性朋友。前菜,我哋叫咗醉鸡、蒜泥白肉卷同王家沙牛肉饼。我自己就比较钟意个蒜泥白肉卷,一口size, 肉片够薄,小食一流!个醉鸡我就觉得一般般,正常味道啦。但女性朋友同我讲,个 menu话呢只是嘉美鸡,嘉美鸡系冇激素的,所以食落黎较健康。个牛肉饼都几juicy同脆囗。主菜我哋当然有叫招牌嘅蟹粉小笼包啦!一咬落去啲汤就咇晒出黎!馅料十足!好好味!之后我哋仲食咗糯米烧卖、清炒河虾仁同鲜茄虾仁两面黄!个糯米烧卖同坊间的糯米包冇乜大分别,不值一提!反而个虾仁几爽囗,肉texture较弹牙,食得出啲虾原材料唔差;个两面黄就是传统菜式啦,黎王家沙就是食这种菜式吧!最后我们仲食左个豆沙锅饼。埋单计每人都系$120, 好超值!