2015-08-23 1014 浏览
豚王@#foodki铜锣湾豚王(7/10)($83)foodki就系因为以前中环既豚王爱上食拉面,当时仲系日本师傅煮。好可惜,日本师傅同香港老细炒大获后😞,豚王真系差左好多,分店就越黎越多,质素keep住下降。真系睇住佢大睇住佢坏。当日foodki决定比多次机会豚王,咁岩老细又系到监场,谂住会好食左啦,但味道都系超普通。先讲汤底,豚骨汤一贯博多纯豚骨汤底,但系真系好咸,落得太多味精,食完面后keep住饮水都顶唔顺,劲辛苦,未试过食拉面食到咁。拉面就普普通通,比上不足比下有余,都算系弹牙,挂汤力麻麻。以前系豚王都系食肩肉叉烧,今次试下腩肉叉烧,腩肉系肥,但肥脂可以话无乜味,唔好食,要食一定拣肩肉,但豚王既肩肉系咪好好食,咁我又唔觉。其实点解好似踩得好劲咁呢,系因为foodki用以前中环豚王同佢比较,以前既豚王真系超级好食,系好食到真系会感动,排个半钟食都系觉得值得,直头好似去左日本食咁。但而家既豚王系香港人煮,hea左唔少,味道差左好多,觉得超失望。#foodki香港拉面渔场台风=BB ramen>铜锣湾一兰>广岛霸吗>武士>富士山55=台风>神虎
豚王@#foodki铜锣湾
豚王(7/10)($83)
#foodki香港拉面
渔场台风=BB ramen>铜锣湾一兰>广岛霸吗>武士>富士山55=台风>神虎>拉面Jo>周月>豚骨一休=🌞豚王🌞>尖沙咀一兰=松壱家=三田制面所>酱家>博多一幸舍>隐家>别天神>富山