2022-06-06
呢间Honbu系Boon嘅姊妹店,2间都系观塘工厦入面嘅cafe嚟~ 我同朋友本身系想试Boon,但去到嘅时候,店员话当日有啲full,就suggest我哋去Honbu到食,不过Menu都有啲唔同,唔系Boon𠮶种西日fusion菜式,反而比较似中西fusion菜🤣 例如有个「腐乳吉列猪扒黑麦包」同埋「榄菜酱薯条」,但呢两款真系太创新,我哋就唔敢试🫣Honbu嘅座位分咗室内同室外,出面嘅平台有几张枱,应该都几chill,但夏天不了🥵整体嚟讲,呢间cafe嘅定价有啲太高,食物偏细份,味道都唔系非常出色/有记忆点🫣 不过啲座位几舒服,如果想揾间Cafe倾偈坐一个下昼,呢间都应该几啱~•🥢 蟹皇蟹肉意大利面 $148 意粉上面加咗粒粒橙色嘅蟹膏同埋一丝丝嘅蟹肉,一上枱就闻到好香嘅蟹味,食落比较似蟹膏酱嘅味道,不过意粉嘅酱汁系偏干身,就唔系好creamy𠮶种~ 整体都不错嘅,但只有蟹味就好似略为单调咗少少,无惊艳嘅感觉~•🥢 香料炒薯条 $48上枱就闻到熟悉嘅味道,系好香嘅孜然粉味,食落好香口,同薯条原来都几夹🤩薯条嘅粗幼适中,都做到外脆内软👍🏼 唯一挑剔就系炸得唔够干身,有啲啲太油😬•🥢 千
🥢 蟹皇蟹肉意大利面 $148
🥢 香料炒薯条 $48
🥢 千层窝夫酥 - 香蕉朱古力花生酱忌廉 $68
即系出面食开嘅Croffle,都几酥脆嘅,加埋个花生酱cream都几夹,我都几钟意个花生酱cream,因为个花生酱味好浓🤩
但个焦糖香蕉就唔系几好食,可能啲香蕉唔够熟,食落唔甜,而且个焦糖得好少,烧得唔均匀亦唔够脆🤨
📸 菠萝乳酪沙冰 $58
📸 冻朱古力咖啡 $48