2020-10-28 1024 浏览
慕名而来,下午点零钟嘅时候刚好仲有一个卡位,两个人点左四宝面和四宝紫菜河,想试多啲唔同嘅丸,问伙计四宝有边四宝,佢话有鱼蛋、墨丸、鱼扎和鱼皮饺 (奇怪会有鱼扎),所以另外点左猪肉丸拼云吞,再加白灼腰润。两碗粉面嚟到,并非伙计所讲嘅四宝,碗河粉有两粒猪肉丸、两粒墨鱼丸和两粒鱼皮饺 (居然冇鱼蛋),只系三宝。碗面就有鱼蛋、墨丸、鱼皮饺和猪肉丸。两碗都冇鱼扎,反而有猪肉丸,如果系咁我就叫云吞拼鱼扎啦⋯⋯ 似乎四宝都系随心,听到伙计喺厨房话呢碗冇鱼蛋㖞⋯⋯ 所以都算啦,反正食完都觉得冇必要试咁多嘢⋯⋯小时候食开香港仔谢记,呢度啲丸始终都系比唔上,除咗谢记冇嘅猪肉丸,质素系唔错,其他就有啲失望。食完一粒相信类似系墨丸,系淋嘅,有少少霉,冇口感,冇墨鱼味。除咗猪肉丸系真系可以赢到其他地方,其余嘅都系一般。比较欣赏啲河粉,够幼够滑,面嘅份量都唔错,加$3有紫菜都算几抵,汤底多油,偏咸,食完之后都几口渴,有猪肉嘅云吞亦都算有水准。惊喜嘅反而系白灼腰润,质素非常高,几爽口,有芽菜底,有点儿喧宾夺主⋯⋯

四宝紫菜河
猪肉丸拼云吞