最近好钟意食饺子,不停地试香港唔同地方嘅饺子店,今次就试呢一间,不过讲明先,其实系有少少失望。地方唔难揾,夜晚七点前去到,有好多位.舖头几旧,好中国式嘅设计,墙上面仲挂左有毛泽东嘅画。好似系家庭式经营,侍应全部讲纯正普通话,不过佢地都识听广东话。佢地嘅态度麻麻,好似爱理不理咁。台面望落去几干净,但系我用纸巾抹左后,纸巾系黄黄地黑黑地。菜单选择几多,有小菜有饺子有面有甜品。本身想叫一份饺子再加一碟油菜,健康啲呀嘛,点知佢菜单上系完全冇油菜。我问佢地有冇,佢地话可以烚一碟小白菜,不过就盛惠$25,虽然唔特别贵但我觉得唔抵,所以就冇叫到。我叫左一份素菜饺($38),等左都几耐。上菜后其实少少失望,因为饺子几细只,如果净系食饺子我唔大食但我都一定食唔饱,但问题系佢菜单上其他野全部都大大碟,我自己一个人都唔知可以叫咩。咁冇计啦,照食。食左两只之后,数下,点解得返七只?我问老细一共有几多只,佢话九只。我有少少唔满意,因为成日食开一碟都系十只,而佢又冇注明,咁都冇办法。其实饺子馅都几好食,有菜,少少粉丝,其实都几简单,加少少醋同豆瓣酱系唔错,但系就真系好细粒,而且唔多馅,一啖一只冇难度。食完后好似冇

素水饺
素水饺

食完后好似冇食过野咁,要到对面些粉再买少少野食。而且我觉得佢地服务态度都唔好,做唔做你生意都冇所谓。环境又唔特别好,灯光好昏暗。虽然我好钟意食饺子,但我一定唔会再返呢间食,我会宁愿远啲到附近嘅北方饺子源或者其他饺子舖头食。
2015-01-20