2018-05-03
今晚即兴去荃新天地睇戏, 但无订位食饭, 周围都要等位, 决定行远少少揾下有咩食。原来杨屋道街市对面有栋大厦有好多餐厅。我地就简左十六楼既大红袍黎个快既边炉!一入到去侍应已经帮我地倒豉油, 仲好细心咁讲解两种豉油既分别同介绍其他配类! 当中最特别又有惊喜既一定系佢地自家制既炸葱油, 劲香! 一定要落埋啊! 汤底我地叫左花雕药膳汤底, 一黎到见到几乎奶白色既汤底已经急不及待想试下啦。入面有杞子, 红枣, 同埋好多我讲唔出名既药材。 终于等到佢滚可以饮啦! 劲浓, 饮完又唔会口干! 正㖞! 野食方面我地叫左个大红袍牛王拼盘 $338, 紫菜炸响铃 $48, 招牌三拼饺 $128 同埋黑柏叶 $58。响铃拖三四秒就食得, 加入左紫菜令佢多左一份香味, 都几新鲜! 黑柏叶发挥正常, 爽口无腥味! 招牌三拼饺最有惊喜既就系黑松露蟹肉饺啦! 第一啖咬落去已经食到好香既黑松露, 仲有一梳梳既新鲜蟹肉啊! 佢地双籽鲜虾云吞都好足料, 入面既虾又弹牙又大只! 大红袍牛王拼盘有五款牛肉, 人少少又想试多啲野就岩晒啦! 拼盘有厚切牛脷粒, 鲜牛肉粒, 极级本地手切肥牛, 顶级安格斯牛颈脊同埋顶级澳洲和牛
黑柏叶发挥正常, 爽口无腥味!
大红袍牛王拼盘有五款牛肉, 人少少又想试多啲野就岩晒啦! 拼盘有厚切牛脷粒, 鲜牛肉粒, 极级本地手切肥牛, 顶级安格斯牛颈脊同埋顶级澳洲和牛肉。厚切牛脷粒非常好食, 唔好睇佢大大粒以为会好难嚼, 佢爽口得黎仲好嫩滑! 必点! 本地手切肥牛既牛味超香浓, 但口感就无安格斯牛同澳洲和牛咁滑顺啦!
食饱饱就出发去睇戏噜~~