2021-04-02
📌 茶痴~上环每次经过呢间台湾饮品店都劲排长龙😱店名同logo都很可爱 一直都好想试吓被誉为香港Top 3芝士奶盖茶😗而且系良心店 啱啱仲开去咗九龙湾~上环店喺地铁站行2分钟就见到 几方便人流很多 都等咗15至20分钟先拎到😩门面有小清新的感觉 又唔少植物摆设有少少企位 但几乎都被淹没😂饮品选择都几多 最出名嘅都系奶盖茶亦有养生系列 加入左桃胶但今次买完觉得整体味道冇我想像中咁好饮🥲1️⃣ 锦芝日本静冈宇治抹茶 𝗙𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 $𝟯𝟵 (𝟲/𝟭𝟬)呢个价钱都几大杯 叫咗微糖小冰奶盖唔算好浓厚 但系几creamy🥛对于我来讲未够合格 希望可以再浓稠啲😂奶盖咸度偏低 抹茶回甘味很重 饮到一粒粒抹茶粉 应该系溶解得唔够😭但系搅匀之后变得更加浑浊😩好明显饮到一粒粒🥲2️⃣白桃乌龙+寒天 𝗙𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 $𝟮𝟱 + 𝗔𝗴𝗮𝗿 𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲 $𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)白桃乌龙都算系佢哋嘅招牌 今次加埋寒天😜桃味都几突出 饮落几清新😋乌龙嘅香醇 茶底都几香浓唔会觉得乌龙茶好苦 甜度刚刚好👍🏻但系寒天咬落有啲硬 唔太好味🤭💡整体嚟讲 饮品无话好有惊喜🙁白桃乌龙其实唔错
每次经过呢间台湾饮品店都劲排长龙😱
店名同logo都很可爱 一直都好想试吓
被誉为香港Top 3芝士奶盖茶😗
而且系良心店 啱啱仲开去咗九龙湾~
上环店喺地铁站行2分钟就见到 几方便
唔会觉得乌龙茶好苦 甜度刚刚好👍🏻
但系寒天咬落有啲硬 唔太好味🤭
💡整体嚟讲 饮品无话好有惊喜🙁
白桃乌龙其实唔错 下次可以再加奶盖😛
可能今次水准飘忽 有机会再试下~
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 6.5/10
性价比💵: 6/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 7/10
推荐指数👍🏻: 6/10
🍴: 茶痴
📍: 上环文咸东街14号地舖
🔍: 11:00-20:00(Mon-Sat); 12:00-18:00(Sun)
📍: 九龙湾常悦道21号The Eastmark1楼3号舖