2017-06-17
今日同叔叔等人去食下午茶,我地都好肚饿。就入左去呢间茶餐厅啦。我就叫左炸鱼柳配薯条。但到唔洗五分钟就上左菜。你问我呢间茶餐厅有无下次?我肯定答你无。原因先讲块鱼柳,炸到过左火。变左深黄色而且好干身,仲要系冻嘅。一定炸左一段时间先俾客人。而且感觉到好油而无鱼味。食落去一定唔系鳕鱼。第一鳕鱼系高成本嘅鱼类。第二,佢呢只炸法系用左吉列嘅炸法。吉列嘅炸成败就系炸嘅时间同火喉。呢起鱼柳成只手掌咁大块,用大火炸一定炸到过哂大。应该用中或者细火慢慢炸。炸完仲唔到野隔油,结果咪又油又干。薯条都炸到过哂火,太过身。呢啲薯条中火炸5分钟就够,佢而家炸到薯条无薯肉而且无薯条本应嘅口感。只系觉得好硬、好硬同好硬。侍应系姐姐,服务以茶餐厅质素算系咁。自动自觉俾茄汁我。不过我有D唔满意系沙律为何要放左鱼柳上面。真系百思不得其解