2024-05-28
今晚同妈妈出去食饭,拣左佢都钟意嘅泰国菜。餐厅光亮干净企理,𩠌菜相片贴到全幅墙都系,睇到都觉得吸引😍拣左老板娘推荐的这几个𩠌,推介👍🏻🌟招牌柠檬烧牛肉($139)牛肉切成薄片,一片片的堆叠成为一个小牛肉山丘。外面烧熟了,但里面还是粉红红的,有鲜牛肉味,但又唔会因为唔熟而靭,够腍😋配上酸辣汁,不会漏👍🏻🌟泰发招牌鱼沙律(盲𫚧)($188)条鱼的造型不得了!如鱼片了肉炸得酥脆,鱼尾上翘好有威势😂这个酸辣汁比牛肉那个汁较稠,鱼肉沾上汁好有味😋另外人仲可以食埋沙律,很清新!👍🏻注意:如果唔食得辣,可能会觉得呢个𩠌会太辣,我自己就觉得惹味:香辣酥脆😋🌟椰青咖喱海鲜($148)+蒜蓉包($30/5)冇谂过椰青里面系有椰子肉丝!👍🏻👍🏻当然还有其他海鲜如青口、鱿鱼、虾仁。整个咖喱非常香浓,唔辣,点蒜蓉包一流😋妈妈净咖喱汁都饮左半碗,可见非常美味🤣🌟芒果糯米饭($65)五色糯米饭外貌非常吸引!蝶豆花嘅蓝色、南瓜嘅黄色、斑兰嘅绿色、紫米糯米饭、原色糯米饭,入口仲系热辣辣,正👍🏻芒果亦非常甜🤣呢个甜品大爱😍😍😍其实菜单里面嘅其他菜式都好吸引,价钱亦非常合理。整体份量都好多,可谓质高味美😋老板娘亦非常亲切善
🌟招牌柠檬烧牛肉($139)
🌟泰发招牌鱼沙律(盲𫚧)($188)
🌟椰青咖喱海鲜($148)+蒜蓉包($30/5)
🌟芒果糯米饭($65)
其实菜单里面嘅其他菜式都好吸引,价钱亦非常合理。整体份量都好多,可谓质高味美😋老板娘亦非常亲切善谈,好有人情味👍🏻
#香港美食 #泰国菜 #芒果糯米饭 #生牛肉 #酥脆鱼 #咖喱海鲜 #泰发泰国餐厅 (满利大厦)