2010-10-17
寻日(16-10-2010 Sat)同男友到马湾,我一早Book o左呢间7:00pm,由于我同男友o系沙滩都无所事事,于是6:30pm就走o黎,o黎到,安排我o地坐最出最开扬,对正青马桥冇树遮挡o既无敌靓位我o地又惊讶又开心,好多谢侍应们o既安排呀! 好,我跟下面位食位,叫o左:3. 男友话要饮德国啤,侍应问我o地要黑啤定白啤?同样系由小麦发酵而成,但黑啤就多啲小麦,o衣o家系德国啤酒节,做特价,一杯500毫升,$39.00一杯.咁我o地叫o左一样一杯.我o地一边玩影相,一边等,两杯啤酒先到,我觉得黑啤好饮过白啤,味道实啲,白啤味道太轻盈.最后我同男友两人饮晒杯黑啤,而白啤因为放暖o左,唔好饮,剩返多到好似冇饮过.1.$89.00o既德国特色卷肠,薯蓉第一个到o黎喇,其实我o地唔知系咩肉,食落,应该系猪肉呢,呢个系我o地第一次食,真系讲唔出味道系点,连啲汁都形容唔到.男友食到有黑椒粒,而中间o既系咸酸菜之类,我自己就食唔惯.而伴碟o既黑醋沙律味道o岩o岩好,甜甜酸酸,唔错.薯蓉呢,我食到有奶味,里面都有薯仔粒同洋葱,我就唔系几钟意有洋葱o勒,怪怪的,但薯蓉味道系唔错.味道: 3.5分
好,我跟下面位食位,叫o左:
1.$89.00o既德国特色卷肠,薯蓉
而伴碟o既黑醋沙律味道o岩o岩好,甜甜酸酸,唔错.
味道: 3.5分
2. $89.00o既德式烤鸡,薯条
开头我o地觉得半只烤鸡应该唔系好大只,但原来唔系,都几大只o架.而且上枱时好香,薯条 / 角热辣辣,好味.
烤鸡好脆好好味,又白又丰盈o既鸡肉,令我o地食得好满足,不过鸡肉要蘸汁食,因为都几淡口.但整体系好食到,我o地不顾仪态,用手拎住已冇乜肉o既鸡壳o黎食,啲味道留o系啲骨o度,真系好香.
味道: 4.7分
食完呢两样,饱到男友要放弃食德国出猪手o既念头,但仍要食:
4. $49.00o既炸雪糕
又系睇到下面位食友介绍,见个雪糕真系炸出o黎,就要试啦.o黎到,大大个.男友叉开佢睇睇,外面o既粉团好厚
味道: 4分
服务:
好好啊,其实开头我book 23号晚,但想转呔同男友去食buffet庆祝佢o既生日,于是前日打电话o黎改寻晚,好彩佢未full,重问我想唔想坐出面?我答冇所谓,好吖.(我谂住寻晚应该唔热同凉凉地,坐出面应该都几舒服;同埋睇之前o既食评,应该系坐o系有瓦遮头o既走廊位)点知就如上面所讲,个位正到痺.
我o地叫o左菜后,一个女侍应拎住两杯水o黎,问我o地叫o左菜未?我答叫o左喇.佢笑说咁送两杯水畀你o地啦.哈哈.
食完o野后,我o地就叫炸雪糕,咁o岩又叫著佢,佢问点解咁多人叫炸雪糕o既呢?我答特别同得意啰.
最后埋单,又系叫著佢,佢笑住话333,真巧合.
中途我o地后面张枱o既客人落单,佢sell德国啤酒,女客人答唔饮得,揸车.女侍应就笑说帮佢揸.哈哈佢真系好钟意搅气氛㖞.
呢餐共$333.00.
卫生:
估唔到坐出边o系棵矮植物隔离都咁干净,冇乜垃圾,证明佢o地都好好保护环境.
环境:
原来正门o系沙滩入
重使讲,我o地坐o既位,加上微微烛光,简直系超浪漫同超正啦. 我重想赖死唔走添.