2010-06-24 327 浏览
一班同事见好耐无饮茶, 专登打的由金钟落湾仔海都, 皆因金钟嘅选择真系少得可怜!黄桥烧饼~饼皮松化, 馅料热腾腾, 淡淡葱花香味, 齿颊留香麦芽糖蛋散~松化, 有蛋香, 唔会太甜, 正虾饺~皮薄, 虾新鲜, 但细粒, 咬落竟然出水, 好似食紧灌汤饺烧买~味道普通, 但个皮都系出水叉烧肠~肠粉皮超薄, 但d叉烧味道未见特出, 美x快餐都好食过佢牛孖筋~味道不错, 牛孖筋好"林", 但一碟都系油芋丝春卷~香脆而不油腻, 馅料有淡淡芋头香雪山叉烧包~雪山包皮不会太甜, 同叉烧馅都几夹寿包~咸蛋黄好香, 白莲蓉唔会太甜, 适合现代人口味虾酱唐生菜~唐生菜好新鲜, 虾酱劲香, 放响热沙锅保持温度, 就算慢慢食都唔会冻晒, 有心思! 可惜, 价钱劲贵, 盛惠$108 得𠮶几条菜仔, 四个人分, 一人都唔知食唔食到一棵菜! 讲真就算计埋灯油火爉, 成本都唔慌洗$10, 即系佢收紧10倍价钱, 真系赚到佢笑睇嚟我地呢d师奶仔, 都系唔适合去呢种咁高"贵"嘅地方饮茶! $108 买晒唐生菜, 应该够食几围!

麦芽糖蛋散~松化, 有蛋香, 唔会太甜, 正

烧买~味道普通, 但个皮都系出水

牛孖筋~味道不错, 牛孖筋好"林", 但一碟都系油

芋丝春卷~香脆而不油腻, 馅料有淡淡芋头香

雪山叉烧包~雪山包皮不会太甜, 同叉烧馅都几夹

寿包~咸蛋黄好香, 白莲蓉唔会太甜, 适合现代人口味

2010-06-24
  • 黄桥烧饼