2009-06-03 101 浏览
同朋友去唔成坑口村的大排档,反而同家人来左深水埗的强记,又系一间想来好耐既地方! 因为突然决定来,唔肯定点样去,揾左一阵先揾到。虽然个厨房系出面,但原来大部份枱都系室内,同想像中有D出入。同埋原来佢系潮州打冷(睇其他食友点既菜唔似打冷),有卤味又有粥食! 又系因为冇做准备既关系,唔系好记得有咩好食,去到之后又唔识叫咩好,唯有乱试搏一搏啦。先来了一碟蚝饼。可以更脆,但已经算好香脆。蚝唔腥得来有鲜味,配上葱花,美味到不行,食到最后的一粒粒残骸都要食埋。伙计其实有推介到个墨鱼饼,但因为已经叫左人个蚝饼所以冇试,下次一定要试埋个墨鱼饼,相信一定都好出色。之后系焗鱼肠,爸爸话好香好好食。个焗鱼肠好重果皮味,不过鱼肠就少左D。小弟未试过食焗鱼肠,第一次试未系接受得到,但面头有D好似油炸鬼既野都好香口好特别。椒盐白饭鱼系唯一比较差的一味。粉有D厚,亦炸得唔系特别出色,下次可以不叫。沙丹虾(唯一有印象大家话好味的一道菜!)冇想像中咁一鸣惊人,但都非常之好食。D虾好大只好爽而且个粉唔太厚,加埋个汁酸酸甜甜几开胃。最好既系垫底既鱿鱼丝,烟烟韧韧,同D虾一齐食好正。最后的金银蛋浸苋菜虽然系好普通的一味菜,但

椒盐白饭鱼系唯一比较差的一味。粉有D厚,亦炸得唔系特别出色,下次可以不叫。沙丹虾(唯一有印象大家话好味的一道菜!)冇想像中咁一鸣惊人,但都非常之好食。D虾好大只好爽而且个粉唔太厚,加埋个汁酸酸甜甜几开胃。最好既系垫底既鱿鱼丝,烟烟韧韧,同D虾一齐食好正。最后的金银蛋浸苋菜虽然系好普通的一味菜,但绝不马虎。蛋白既味道啱啱好,蛋黄就好香,皮蛋都唔错,全部都食得出系靓野。

本来贪心地谂住试多D野(爸爸话D卤味睇落去都几靓,仲有D粥同油炸鬼!),但四个人食左五个𩠌后都好饱,再食唔落,唯有下次再试! 虽然系大排档,讲到服务,我觉得简直系一流。伙计们都自动攞凳畀我地摆袋,落单时好有礼貌,而且有求必应。有车既朋友更加可以安心泊系出面,因为伙计们会同你睇实。一有人抄牌或者要你驶开,就会通知你,食都食得开心D。

埋单$293,全部都系海鲜咁济,算好抵食。食完后到出面耀东街望一望,发觉原来成条街有好多野食,仲要有几间都系之前系OR睇过,下次一定要来食晒佢! 再望一望强记既厨房,个屋顶上面有两只小猫坐左系度。可能连小猫都闻到个厨房够晒锅气,坐左系度唔舍得走
小猫咪都畀香气吸引左来
蚝饼又香又鲜味