2013-11-16
11月11日光棍节!正系小妹既生日,同男朋友过左一个浪漫开心快乐既生日,小妹同男友都好喜欢周围揾好野食,今次简左位于赤柱既boat house,一间蓝色既屋仔,一个好有特色既欧陆建筑物!细心既男友一早订好位,侍应安排左我地系2楼露台,我好满意个位啊,对住个大海景,饮住杯白酒!!!未食先加分!第1样我地叫左一个吞拿鱼沙律,好特别,因为粒粒吞拿鱼外层都有红色既香料包住,我问过侍应,她答我系墨西哥红木种子制成既酱.又学多样野啦!!面头重有好像鱼子酱既野,食落有D黑醋味,食真d原黎系黑醋啫喱黎既!唔知点样先可以整到鱼子酱咁既形状呢?唔错唔错,坊间小见既用心之作第2样系叫左2个汤啦,1个系周打蚬汤,1个系蕃茄什菜汤周打蚬汤一定要试,蚬味真系好浓郁,好好饮,唔似出面果d好多都净系求其打个忌廉汤底加d蚬肉就算什菜汤都正,仲随汤跟左块蕃茄多士同一小兜pesto 酱第3样系一个西班牙辣肉肠拼盘,我都唔知呢味应该算系西班牙加意大利混合拼盘,定系算地中海拼盘,辣肉肠煎得好香口,有两块番茄意式多士仲有一兜十几粒既青色同黑色油浸橄榄,总之送酒一流!第4样终于等到我最钟意食既三文鱼来喇果然无令我失望,三文鱼煎到7
第1样我地叫左一个吞拿鱼沙律,好特别,因为粒粒吞拿鱼外层都有红色既香料包住,我问过侍应,她答我系墨西哥红木种子制成既酱.又学多样野啦!!面头重有好像鱼子酱既野,食落有D黑醋味,食真d原黎系黑醋啫喱黎既!唔知点样先可以整到鱼子酱咁既形状呢?唔错唔错,坊间小见既用心之作 第2样系叫左2个汤啦,1个系周打蚬汤,1个系蕃茄什菜汤
什菜汤都正,仲随汤跟左块蕃茄多士同一小兜pesto 酱 第3样系一个西班牙辣肉肠拼盘,我都唔知呢味应该算系西班牙加意大利混合拼盘,定系算地中海拼盘,辣肉肠煎得好香口,有两块番茄意式多士仲有一兜十几粒既青色同黑色油浸橄榄,总之送酒一流! 第4样终于等到我最钟意食既三文鱼来喇果然无令我失望,三文鱼煎到7,8成左右唔会太熟岩岩好,顶头仲放左橙同西柚.跟既薯容都好好食,我同我男友试左好耐都试唔出入面加左D乜野,净系食到有烟肉同椰菜由于唔知餐牌写个汁系咩所以我问 侍应有无得转龙虾汁,佢话平时如果要额外要求龙虾汁系要另外收费架,不过即管问下厨房主管啦,最后都转到无另外收到钱,嘻嘻~~生日大晒 第五样系我至爱既心太软,上面仲写左爱心字句,~~有朱古力,有云哩拿雪糕,有生果仲有开心果马格龙,好好食 另外男友叫左士多啤梨芝士乳酪杯,哇,个卖相真系好吸引!女生至爱,忍唔住系咁偷食男友果杯,入面仲有好多士多啤梨嫁,D士多啤梨又甜,D乳酪芝士唔会腻,混合好多脆脆既粒粒,个组合真系衬到绝!!!呢个系必食推介,附近食客见到个卖相都忍唔住要嗌番个黎试下!!!仲跟个青柠雪芭,食后可以中和味道..赞