平日得闲入左赤柱放放风😌入到去都午餐时间,行到美利楼见到路牌指引,Set Lunch又唔错,就随便拣左呢间餐厅🍽️-入座时,店员特别问想坐室内还是户外。室内系木质欧式古典风,挡风较暖;而户外系望海嘅居高点,部份更加系打卡靓位,风大但有暖炉。入得黎赤柱放松,当然望海食野更开心。-户外枱凳唔错,唔系劣质木枱。餐具略重。水就感觉似生水,我同朋友都怕怕。-🍴鲜制蕃茄面包面包香脆,蕃茄配黑橄榄开胃有特色。-🍴香煎法国鹅肝配黑醋汁我心心念念系尖沙咀日式居酒屋食过好好食嘅鹅肝多士,所以Set Lunch前菜拣左鹅肝。鹅肝厚切,油香浓郁,但膻味较重,需要配合佢嘅黑醋汁平衡味道。-🍴即开生蚝两只朋友拣左即开生蚝,当日系南非生蚝🦪厚肉多汁,清新,唯甜味稍有不足。Go ahead & Get Dirty湿纸巾😂-🍴是日餐汤是日餐汤系南瓜汤,香,甜,又够热,而我就喜欢加啲pepper调味⋯最欣赏够热嘅食物,吹住风,食到底都仲够热度。-🍴美国特级肉眼牛扒配自家制砵酒汁美国肉眼当然够牛味,煎得刚好,亦够香,配菜略有调味,可惜牛扒中间有筋。-🍴比目鱼柳配大蒜烩薯仔鱼煎得够香,皮脆,但略腥,唔知系咪烩嘅汤汁累事。蒜味唔

🍴鲜制蕃茄面包
鲜制蕃茄面包

面包香脆,蕃茄配黑橄榄开胃有特色。
🍴香煎法国鹅肝配黑醋汁

🍴美国特级肉眼牛扒配自家制砵酒汁
美国特级肉眼牛扒配自家制砵酒汁

🍴比目鱼柳配大蒜烩薯仔
比目鱼柳配大蒜烩薯仔

鱼煎得够香,皮脆,但略腥,唔知系咪烩嘅汤汁累事。蒜味唔出,大葱更出,薯仔无乜味。老实讲比较失望。
🍴伯爵茶
伯爵茶

餐茶拣左伯爵茶,Twinings嘅伯爵茶依旧香味扑鼻,一定远比杯水同鱼柳好。
🍴绿茶拿破仑
绿茶拿破仑

Set Lunch 甜品有半价优惠🎉
听见有绿茶拿破仑当然要试下⋯卖相色睇缤纷,杂果选择多,应该面头有淋上芒果糖酱,平衡酸度,但唔会过甜。
拿破仑唔系薄身酥皮果种,而系偏厚身近似饼干果种,中间系吉士加芒果,馅料对比饼身较少,入口偏干,胜在味道唔错,唔食芒果嘅我都照食晒落肚⋯
Set Lunch食物质素只算中等,不过餐厅风景优美,坐得舒服,店员有耐性又反应快,服务良好,系个唔错嘅望海放空之选😌
2023-02-27
鲜制蕃茄面包