2021-05-10
湾仔大有广场附近最近新开咗一间好有话题性嘅cafe NATURA:,空间感强烈嘅cafe以花艺🌳🌸为主题,店入面唔同角落都放满咗唔同嘅花花摆设,以粉红色为主调,pink得嚟又好自然唔会觉得突兀,成个感觉好自然🍃门口位置仲有啲盆景同花可以买走,啱晒附近嘅OL同女仔嚟打卡,不过weekday lunch time就比较多人需要排一段时间先入得。呢度嘅水同餐具要自己拎,亦要自己出去叫嘢食,感觉上比较self-serviced,所以有加一服务费就觉得贵咗啲💲Create Your Own Set呢度lunch time主要供应日式料理set,有啲似muji个种感觉,一个木盘上面有汤、2款前菜、主菜同饭/面,可以自由选择,另外仲有几款set好咗嘅配搭。除咗set之外,咖啡/其他饮品同甜品都系另外叫,想食个下午茶打下卡都ok。Soup - 忌廉南瓜汤好creamy但唔会好重cream味,反而突出南瓜本身天然甜味,都唔错。Carbs Selection - 十谷米Carbs可以拣十谷米/荞麦面/蒟蒻面,上网见人话荞麦面伏,所以都系拣返唔会伏得去边嘅十谷米,有好多野米/黑米等令到个饭比一般白饭香口好多
Create Your Own Set
Soup - 忌廉南瓜汤
Carbs Selection - 十谷米
Carbs可以拣十谷米/荞麦面/蒟蒻面,上网见人话荞麦面伏,所以都系拣返唔会伏得去边嘅十谷米,有好多野米/黑米等令到个饭比一般白饭香口好多。
Appetizers Selection - 意大利青瓜茄子蛋饼、牛油果沙律
前菜可以系4款入面拣2款,牛油果沙律比较细份,味道偏酸咗啲,其实唔驶咁酸已经开胃㗎啦😂蛋饼入面夹杂咗啲蔬菜类,暖暖地,都系正常发挥啦。
Main Course - 泡菜炒猪腩肉、香草普罗旺斯烤格陵兰比目鱼、日本新潟若鸡伴蜜糖芥末
主菜系4款入面拣1款,泡菜猪腩肉份量颇多,有大大件猪腩肉,调味偏淡,辣度冇乜,猪腩肉有啲偏干🙈比目鱼细细件,不过系3款入面最好食😋😋鱼肉非常嫩滑,一夹几乎即散,鱼皮煎得香脆,调味似西京烧有少许甜甜地嘅味不过唔重,突出鱼鲜味🤩鸡就正正常常系muji会食到嘅感觉,酱汁少许酸酸地反而似柚子多过蜜糖芥末lol
人均消费:$160
推介指数(10分为满分):7分