之前同朋友约好咗去「走过十万八千里找到你」庆祝生日,但可惜疫情肆虐,再次无得晚市堂食😭。餐厅打嚟同我哋取消Booking之际,话佢哋晚市会照开店做外卖,自取仲有八折添🥡。既然我哋都要揾嘢食买返去,于是就决定帮衬支持下😛。呢度楼层面积虽细,但装修精致,绝对系一间靓靓打卡Cafe。女店员非常有礼貌,相信如果有得堂食,一定会系一个好嘅体验。我哋嗌咗两个意粉🍝同一份小食,食物即叫即整,热辣辣,质素高。卡邦尼扁意粉配温泉蛋($108),餐牌上注明系选用Pancella烟肉港式制法🥓,咁即系点?我估系指意粉落咗忌廉去煮,但正唔正宗又有乜所谓呢,因为最重要系好食。卡邦尼酱汁浓而不腻,芝士同烟肉带出咸香。题外话,原来温泉蛋系分开上🥚,自己剥壳倒落去,仪式感十足。明太子岩盐烧蟹棒猫耳朵($138),明太子口味嘅Pasta无得输😋。明太子以外仲有蟹籽同三文鱼籽,几样夹埋一齐食爽爽的,而且又够鲜味。🐱猫耳朵粉似厚切嘅贝壳粉,口感富有嚼劲,兼且挂汁度高。唯一有少少挑剔嘅地方就系蟹棒得一条,有啲孤寒🙈。黑松露薯条配黑松露酱($68),🍟薯条好大盒,每条都新鲜炸起,所以好香脆,但另一边厢,中间就相对无咁软身。黑松
明太子岩盐烧蟹棒猫耳朵
黑松露薯条配黑松露酱
黑松露薯条配黑松露酱($68),🍟薯条好大盒,每条都新鲜炸起,所以好香脆,但另一边厢,中间就相对无咁软身。黑松露二重奏冲击味蕾,薯条本身已经有啲黑松露粒,另外仲有松露沙律酱。
饮品方面,嗌主食奉送一杯$52楼下嘅饮品,我哋要咗阿华田拿铁☕️同玫瑰乌龙茶🌹。即使系外卖,但造型都唔马虎,就好似花茶咁真系落咗几片花瓣㗎。阿华田味道好浓郁,甜度适中。
总括嚟讲,餐厅虽然系一间打卡店,但食物出品一样掂👍。我希望疫情可以早日缓和,等大家可以出街放心啲,轻轻松松坐低食个饭。晚市堂食开返的话,我会再嚟帮衬。
2022-01-20
外卖自取