之前听朋友喺市集买过呢间主打家庭式经营嘅新鲜制巨型雪米糍 极力推荐🤩 所以咁啱经过佢门市就买咗几件嚟食吓 啱晒宜家咁热嘅天气🥵-🍨雪妈糍雪米糍放落盒时已经知唔野少 大约手掌心大细 攞上手相当有份量😙 佢建议有两种食法 一种系喺冰箱雪硬啲先食 中间雪糕感会重啲 容易切开同朋友share 另一种系解冻少少再食 糯米皮会烟韧弹牙啲 各有特色😉 我地㨂咗4款唔同口味 每款都好有心思 除咗雪糕之外 仲有大大份嘅内饀🤓-🍑洛神花香桃洛神花同香桃嘅酸酸甜甜好夹 入面仲有啫喱 口感十足😎🧀Lotus焦糖脆饼芝士蛋糕钟意甜食一定唔好错过 除咗有焦糖脆饼 仲有一角完整嘅芝士蛋糕喺中间 好吸引呀😍🍵小山圆抹茶抹茶味好浓郁 仲有少少回甘 高质呀🤓🍫焙茶朱古力粒粒焙茶同样好香浓 而且朱古力粒粒落得好重手 每啖都食到🤩-🍡麻薯点点杯另外如果好似我地咁钟意食糯米皮嘅朋友 佢地仲有迷你麻薯杯 同样系烟烟韧韧 口感Q弹 仲有唔同口味 配埋芝士奶盖蘸酱😜 三款口味都各有特色 除咗糯米嘅米香同甜品之外 佢地除本嘅口味都好突出 尤其系芒果百香果嘅果香 好出色😜-🍵迷你抹茶糯米糍配抹茶芝士奶盖🌾迷你香芋糯米糍配原味芝士奶盖🥭迷

🍨雪妈糍

🍡麻薯点点杯

🍵迷你抹茶糯米糍配抹茶芝士奶盖
🌾迷你香芋糯米糍配原味芝士奶盖
🥭迷你芒果百香果糯米糍配红桑子奶盖

📍雪妈糍 (铜锣湾)
铜锣湾告士打道271-275号海都大厦地下10号舖
  • Lotus焦糖脆饼芝士蛋糕