Dacquoise起源于十七世纪法国宫廷经典点心佢亦都系香港首家Dacquoise店 由法国蓝带甜点师主理👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳我都系第一次试呢款甜品🤓佢表层酥脆 咬落好松化 馅料柔软轻盈夹心由唔同奶油霜造既馅料 口感丰富有层次~今次试咗五款Dacquoise😽焦糖奶油盐之花达克瓦兹 Caramel 💰$46五款Dacquoise之中 我晒钟意呢款!!佢个口感超似雪糕 而且仲带有浓浓焦糖香 超好食!!! 大推呢只味😋兰姆葡萄达克瓦兹 Rum & Raisin 💰$46一食己经好香RUM酒味 🍾另外仲有腌制咗既葡萄干充满酒香之余亦有咬口 啱晒酒类甜点既朋友仔开心果达克瓦兹 💰$46呢个外型系最得意 但开心果味道唔算太突出威士忌可可脆脆达克瓦兹 💰$46朱古力味好香浓 呢个口味应该所有人都会啱🍫苹果茉莉绿茶达克瓦兹 💰$46茶味系佢地推出既新品 食落有淡淡既苹果香🍎另外仲试咗一个咖啡Latte Financier 💰$28咖啡味好出 食落口感较松软干邑澄酒香橙巧克力马德莲 💰$32口感一样都系好松软 有小小似cupcake既口感橙香味都好重顺带一提 佢地每件甜品都有独立包装 买得多仲会有个冰袋同

Dacquoise起源于十七世纪法国宫廷经典点心

我都系第一次试呢款甜品🤓
佢表层酥脆 咬落好松化 馅料柔软轻盈
夹心由唔同奶油霜造既馅料 口感丰富有层次~

今次试咗五款Dacquoise😽

焦糖奶油盐之花达克瓦兹 Caramel 💰$46

五款Dacquoise之中 我晒钟意呢款!!
佢个口感超似雪糕 而且仲带有浓浓焦糖香

咖啡味好出 食落口感较松软

干邑澄酒香橙巧克力马德莲 💰$32
口感一样都系好松软 有小小似cupcake既口感
橙香味都好重

顺带一提 佢地每件甜品都有独立包装 买得多仲会有个冰袋同好靓纸盒装住 个人觉得做散水饼都不失系一个好既选择
好味之余外型都好靓👀👀