2013-11-07 2511 浏览
每年一期一会,又到食大闸蟹嫁季节。对于食开肉蟹啖啖肉嫁我黎讲,大闸蟹兴趣不大。但今年鉴于冇咩野做,身边朋友又热烈讨论去边食大闸蟹好,于是两星期食左3次共6只,真心食到怕怕。BTW其中一次系鸿星食,冇他,$388,3只蟹,8点半后仲有8折,平到咁,点都要TRY TRY!花雕鸽: 不得了,好食到我食左3/4。点用酒调味嫁菜时,最怕系酒味太浓郁,闻落已经好攻鼻,由其是我系滴酒不沾,更加顶唔紧,都唔知系食紧𩠌定饮紧酒。但呢个系好清好香,淡淡嫁花雕酒味。鸽件细细,好的骰,肉就唔系好多,但胜在够嫩口,层皮又爽。如果收起果个样衰嫁鸽头,就真系攞足100分。经过一碟有惊喜嫁前菜,对黎紧嫁菜色突然提高左期望!!蟹粉小笼包: 除左个汁系橙色外,唔觉得边忽似蟹粉小笼包=.=而且2个小笼包明明就放系个蒸笼里面,仲有个盖笠住保温。但唔知点解个待应硬要挟落我地个碗度,BTW,我地果时食紧蟹,到食小笼包果时,个皮已经干哂,个馅冻冰冰...个SET每位有3只蟹,分3轮上,食完1只上1只,可以趁热食。好快就上左第1轮大闸蟹: 公,膏偏少,流质,色泽一般,冇好香大闸蟹味。第2只: 乸,多膏,又较香,呈橙红色。比起公蟹正得
经过一碟有惊喜嫁前菜,对黎紧嫁菜色突然提高左期望!!
第2只: 乸,多膏,又较香,呈橙红色。比起公蟹正得多,佢有大多系实身嫁膏,又有D滑身软D嫁膏,食落好香!
第3只: 公,同上,冇特别...
蟹肉虾羹: 唔错呀,真材实料,几多蟹肉丝,又有花胶丝,仲有一只虾!

上面果碟: 9唔搭8,炒埋一埋就算。带子好唔鲜,明显系急冻急冻再急冻,冇味!菜,冇味!个汁十足鼻涕同浆糊嫁合体,怪!!!
荷叶饭: 由于食左3只蟹,好滞,所以冇食到...

每人一杯橙汁/花雕,加好够姜姜茶,加稀到冇红豆红豆沙!!
但呢个价,都叫算系咁。