2018-05-22 94 浏览
期待己久嘅橘焱胡同烧肉今日终于成行了。真系要约齐人都好难。虽然仲有几声咳,但都阻止唔到我要食架啦!依到嘅环境好中华风,其实佢系一间台湾好岀名嘅日式烧肉店黎,所以佢地会用日文欢迎客人。而且服务真系保留日本同台湾人嘅细心。入到去,有locker 可以比我地寄放衣物,咁就唔怕吸到成阵烧肉味,走嘅时候仲可以用供应嘅熊宝宝喷下个身,中和身到个阵烧肉味。食烧肉紧要饮啤酒,有日牌嘅Suntory 同Orion. 个人偏好Orion,口感非常清新。中和油腻感。佢仲提借左柠汁,香葱同洋葱作为点酱,虽然简简单单,不过咁先令人可以食到食材嘅鲜味同中和肉腻。好嘅食材唔洗过多嘅汁酱去陪衬。入正题,食牛一定会食牛舌嘅我点可以放过。所以一次过叫左两份唔同嘅牛舌。🍴香葱牛舌 $98💬烧到五成熟嘅牛舌,入口嫩滑,肉汁鲜甜。不错!!不过相比另一个角切牛舌,薄切嘅佢就有小小输蚀。个哥哥仔会帮你烧同问你几成熟!整体:🌝🌝🌝🌓🍴角切牛舌 $128💬口感较厚,肉汁超多,而且好爽口!真系一分钱一分货!整体:🌝🌝🌝🌝🌝🍴霜降松阪猪 $70💬爽口,不过略*鞋*整体:🌝🌝🌝🍴纯血和牛扇子肉$198💬 好好食,好正啲肉汁,都系烧到五成熟,

🍴香葱牛舌 $98
个哥哥仔会帮你烧同问你几成熟!
整体:🌝🌝🌝🌓

🍴角切牛舌 $128
💬口感较厚,肉汁超多,而且好爽口!真系一分钱一分货!

🍴霜降松阪猪 $70
💬爽口,不过略*鞋*
整体:🌝🌝🌝

🍴纯血和牛扇子肉$198
💬 好好食,好正啲肉汁,都系烧到五成熟,肉汁啖啖,不过要趁快食,唔系啲余温会令到块肉就全熟,就唔好食了。
整体:🌝🌝🌝🌝

🍴牛五花肉 $168
💬你以为扇子肉已经好好食?牛五花仲正,超滑,入口系个口到浪下浪下咁,入口即融咁,必食!必食!睇个样真系平平,但牛不可貌相。

🍴梅花豚肩排 $80
💬errrrr.....比想像嘅味道好,比一般烧肉好,但比牛差!所以冇相!
整体:🌝🌝🌝

🍴达拉斯牛 $188
💬必食!必食!肉厚,汁多,入口啲肉汁系好似爆珠咁,爆岀黎的!想encore!!但冇钱😭😭
整体:🌝🌝🌝🌝🌝🌝

海鲜方面叫咗蟹堡$80@1
同松叶蟹脚$148@4
💬 蟹盖蟹膏味甜。松叶蟹带有海水咸味,鲜甜!不过份量较小。
整体:🌝🌝🌝🌝🌓

蔬菜方面
🍴波特菇$40@1 / 秋葵$30
💬波特菇好好食,唔知点解带有蟹汁嘅味道,非常香,而且入口只味令我以为食紧蟹。个人喜欢秋葵,所以觉得都好值得食!
整体:🌝🌝🌝🌝🌝

食到得返一旧先影!

之后仲追加左:

和牛肋条!都好好食喔!

鲭鱼就较逊色,不推荐了。

烤饭团,系是日私房菜,菜单上没有的!几特别,可以一试的!

最后不得不提嘅一点系,有专人帮你烧定嘢食外,每烧完一项嘢食,佢地就会换一个新嘅网,咁就唔会比上一道嘢食残留嘅肉汁同㶶左嘅嘢影下一道食物。健康同美味并存!

依样嘢真系冇人能及!

2018-05-21
庆祝纪念