2020-07-21
呢晚放工去咗Megabox食饭,商场好大,餐厅亦都多,但无几多间合心水。朋友提议不如食「Mee...lemongrass」,因为经过见到系坐满人的,比较有信心保证🙈。我一直都想试呢间餐厅,佢喺好多地方都有分店,但内心又有啲挣扎觉得佢个样唔多好食咁,今日就可以一试庐山真面目😜。食物选择都几多,小食、喇沙、粉面、饭、炒菜等基本嘢都齐,价钱属中等水平。可能为咗迎合大众口味,餐厅特设珍珠奶茶同水果茶嘅饮料,而唔系泰式奶茶或沙冰🤣。我哋叫咗一个主菜、一碟炒菜同一个小食拼盘Share食,好彩只系叫咗一个主菜,如果唔系一定食唔哂,因为份量都多👍!Mee...喇沙($84),喇沙造型唔错😍,铺面已经见到有好多配料,包括大虾、蚬肉、蟹柳、鱼蛋、鸡蛋、鱿鱼同豆卜,非常缤纷。面底系传统掺掺,即系油面加米粉,两样都好挂汤。汤头唔错,香辣得嚟唔会太过火、太辣,几正😋。不过我哋目测隔离枱叫龙虾喇沙好似更加不得之了,直头连个碗都大啲!Mee...小食拼盘($158),样样小食都想食,咁叫拼盘就最适合不过,份量对二人嚟讲其实都几多。炸虾饼同炸春卷各有四个半件,🍤虾饼系我最钟意嘅泰式小食,只要炸得够脆,虾胶够弹牙就好食
总括嚟讲,我哋都估唔到餐厅嘅东南亚菜超乎预期中好食,价钱又合理,值得推介。环境大,坐得舒服,即系可以唔洗等登去九龙城都食到美味东南亚菜🇹🇭!