2022-05-13 834 浏览
近年红磡一带好多餐厅都转哂,多左好多唔同类型嘅咖啡店、特色小店,今次介绍嘅小店就系一间主打养生汤底嘅特色米线店,餐牌有多至十几款汤底俾大家选择,以新鲜食材熬制,有养生嘅花胶鸡、滋补嘅黄酒鸡、鲜味嘅龙虾帆立贝等等。午市去仲有Lunch套餐,包左一款面或饭+一款小食+一杯饮品(免加一),计落比较抵食,但就有指定左几款面或饭。🍜星加坡胡椒猪肚鸡米线 $98★★★☆☆胡椒味比我想像中淡同唔够香,有少少失望。有白胡椒味但唔突出,汤底入口唔呛喉辣口,唔食辣嘅人都食到。个人觉得配米线一齐食唔太够味,有点美中不足。猪肚干净冇咩肥膏、怪味,软腍但仲保持到一定嘅口感。鸡件卖相好大件,份量十足,鸡皮色泽几好,肉质食落滑身唔鞋,唔会干净净,鸡皮爽滑Q弹,但食落冇咩鸡味。 🍜虫草花胶鸡汤米线 $98★★★★☆汤入面有虫草花、花胶及杞子,加埋大大旧鸡件,足料丰富。汤底偏向清淡少少,温和得黎带少少清甜,应该同落左虫草花、杞子有关。汤底仲要少少鸡油,味道纯厚。花胶几厚身同大旧,偏向深啡色,冇腥味,口感爽口,但唔算胶质重,预期之中嘅味道。成个面一路食一路饮埋个汤都唔会有太大负担,养生嘅感觉,米线质感正常,冇话太淋或者太
星加坡胡椒猪肚鸡米线
🍜星加坡胡椒猪肚鸡米线 $98
★★★☆☆
🍜虫草花胶鸡汤米线 $98
★★★★☆
汤入面有虫草花、花胶及杞子,加埋大大旧鸡件,足料丰富。汤底偏向清淡少少,温和得黎带少少清甜,应该同落左虫草花、杞子有关。汤底仲要少少鸡油,味道纯厚。花胶几厚身同大旧,偏向深啡色,冇腥味,口感爽口,但唔算胶质重,预期之中嘅味道。成个面一路食一路饮埋个汤都唔会有太大负担,养生嘅感觉,米线质感正常,冇话太淋或者太硬。
新鲜沙姜鸡拼鸡杂饭
🍜新鲜沙姜鸡拼鸡杂饭(配一碗椰子汤) $98
★★★★☆
沙姜鸡个沙姜酱汁同鸡系分开另上嘅,鸡件同其他汤底嘅相同,但同样好食,而且个酱汁配落鸡件几好,咸香又浓鲜姜味道。鸡杂分别有鸡肾同鸡润,似用左鸡汤煮过,唔点酱汁都唔会觉得寡、淡某某,仲带阵阵鸡味。而且洗得够干净冇腥味,鸡肾食落脆口但又唔会咬唔郁,而鸡润亦脆嫩唔粉,平时唔食鸡润嘅我都接受到。而配送嘅椰子汤好纯厚,好香浓椰子同鸡香味,入口个汤有厚度,带层椰子油同鸡油系面,细细碗啱啱好,唔会太腻。
桂花蜜糖鸡翼
🍜套餐小食 【原味脆鱼皮 / 麻辣鸭血(半份) / 桂花蜜糖鸡翼(3只)】
★★★★☆
鱼皮香脆唔会淋,冇油益味,咸咸地浸落汤到一齐食几正。麻辣鸭血都有4-5块,麻辣味唔算好特出,即使唔算食到辣嘅都可以接受到。鸭血冇腥味,唔会太淋带有口感,入面软滑。鸡翼即炸够热,外脆但唔会炸到干哂,带有肉汁。鸡翼外层有啲桂花蜜糖汁包裹住,蜜糖嘅甜味之中桂花味好突出,清香又唔会腻口,好味!以套餐配嘅小食黎讲3款都出色,份量唔算少,味道唔错,抵食!
🍜滋补黄酒鱼头鲜鸡汤米线 $98
★★★★☆
汤底有有龙眼肉、红枣、鸡件、黄酒,鸡汤,成个汤充斥住浓浓药材同酒香,但反而饮唔出有鱼头嘅鲜味。鸡件同其他汤底唔同,切得会更加细件但依然嫩滑,食落带阵阵药材香,同其他米线嘅鸡件有截然不同风味。成个面滋补得黎又清甜,配埋米线一流。如果冬天食真系食完成个人都暖笠笠!推介!
油醋海蜇花
🍜油醋海蜇花 $58
★★★★☆
海蜇见得多,但海蜇花就第一次食,口感好爽脆,冇任何怪味!海蜇花比海蜇有质感更有咬口,但冇海蜇头咁滑口。油醋汁几开胃,有麻油香味加少少辣椒嘅微辣,唔食辣都食到!成个感觉几新鲜!
🍜土豆丝 $58
★★★☆☆
土豆丝切得够幼细,食落仲系好爽脆,好有口感。味道带微酸微辣咁,几开胃。份量都唔算细,但普通左啲,味道上同出面食嘅差唔多,冇特别惊艳。

🌟总括:午市套餐好抵食!整体所有食物质素都几高,几欣赏个滋补黄酒鱼头鲜鸡汤。所有汤底饮落都似住家汤,即使差唔多饮哂成碗汤都唔觉口渴,冇味精。论汤底,比起好多市面上指无味精但食完劲口渴嘅好!但价钱点都会比一般普遍米线贵,未必会经常帮亲。餐牌仲有齐重口味或者较清淡嘅选择,值得大家一试,自己经过亦会Encore!
新鲜沙姜鸡拼鸡杂饭
桂花蜜糖鸡翼