2020-09-20
之前2人限聚虽然都有出街食过,但都系同另一半或屋企人食,见而家疫情好返少少先再约返朋友。たまご园想试好耐,不过成日都见好多人食要等好耐先有位,朋友仲有home office可以早啲拎飞先,Happy Friday就约佢黎试下。门口有自助取筹机,拎左飞等叫冧把就得。店面唔算大,密质质坐倒廿几三十人,七点钟已经满座,之后黎嘅基本上都要等反枱。たまご园系一间日系西餐,主打食唔同嘅蛋料理,鸡蛋标榜全部黎自冲绳,话鸡只嘅饲料都系非常有营养,所以啲鸡蛋系特别有益,蛋黄都系鲜橙色。店内大部份菜式都以鸡蛋入馔,除左玉子烧,饭面甜品一样有蛋,啱晒钟意食蛋嘅朋友。特制玉子串烧($68) - 店内有多款唔同口味嘅玉子烧,不过想试匀晒咁多款口味就只有哩碟特制玉子串烧。玉子烧用竹签串住,每一件上面都有唔同配料,present得好靓。五款玉子烧分别系蟹肉、鳕鱼籽沙律、亲子三文鱼、海藻酱同番茄仔,玉子口感几滑唔会太甜,五款入面我最钟意鳕鱼籽沙律,因为鳕鱼籽咸咸香香味道好突出。海虾明太子忌廉意粉配温泉蛋($88) - 意粉份量比想像中多,上面有五大只海虾、菇同温泉蛋,都几足料。拮穿温泉蛋薄薄嘅蛋衣,鲜橙色嘅蛋黄即刻流
特制玉子串烧
海虾明太子忌廉意粉配温泉蛋($88) - 意粉份量比想像中多,上面有五大只海虾、菇同温泉蛋,都几足料。拮穿温泉蛋薄薄嘅蛋衣,鲜橙色嘅蛋黄即刻流晒出黎,海虾几爽口,意粉唔会太腍,每一条都挂满忌廉汁同明太子,但因为系忌廉底,所以食完都几饱肚。
海虾明太子忌廉意粉配温泉蛋
海虾明太子忌廉意粉配温泉蛋
鲜果水果茶($48) - 相比起主食,哩度嘅野饮价钱就比较贵,不过水果茶都好足料,大大杯里面放满火龙果、士多啤梨、菠萝同西柚,茶味唔会太涩,酸酸甜甜好消济。
鲜果水果茶
鲜果水果茶