平时小编谂唔到食咩嘅话,饺子都系一个常设之选!好食嘅饺子最紧要就系皮薄馅靓够足料,不过有汤饺、蒸饺、煎饺、炸饺,你又钟意食边款?【拣饮.简食记】小编就嚟到位于太子嘅呢间「甜记饺子」,相信系饺子控嘅你对呢个名应该唔感到陌生… 由长沙湾起家,开到旺角同埋太子都有分店。太子呢间分店仲更加颠覆咗饺子舖既有嘅形象添! 讲紧嘅就系佢嘅装修-唔同一般饺子店通常都系茶仔细台、白色瓷砖咁款,太子分店用上工业风嘅水泥墙、木台木櫈,即刻成个感觉文青咗好多!除咗招牌嘅饺子之外,呢间分店仲有啤酒供应,饺子啤一啤,果然够哂特别!不过近排唔少人话佢哋退步咗唔少,系真唔系呢?汤饺 (粟米芝士鸡肉饺/白菜猪肉饺)汤饺可以拣配鸡汤或者蕃茄薯仔汤,今次小编就拣咗清清啖啖嘅鸡汤。饮落清甜唔错!两款饺饺皮都算薄,薄得嚟又唔会一夹就爆。个馅好足料,成只睇落都涨卜卜咁,食落「白菜猪肉饺」入面啲猪肉都仲好juicy,菜肉比例都刚刚好,都算几清新唔肥腻! 「粟米芝士饺」个芝士都几香,咬落都仲有拉丝效果。入面嘅鸡肉打到免治咁款,食落鸡味唔算浓,小编就觉得呢个combination用嚟做煎饺应该好味好多!煎饺(菜心猪肉饺/韭黄鸡肉饺)相对

汤饺 (粟米芝士鸡肉饺/白菜猪肉饺)

煎饺(菜心猪肉饺/韭黄鸡肉饺)

相对嚟讲,小编就钟意煎饺多啲,原因系佢都煎得块皮金黄色,食落卜卜脆!
「菜心猪肉饺」系个几少见嘅配搭,菜心都几嫩,唔会话食落有渣,猪肉煎完反而仲香!
「韭黄鸡肉饺」个馅就睇落冇咩特别,不过韭黄食落都几香,鸡肉弹牙唔错!跟埋辣菜甫食都几惹味!
醉猪手
一客其有五件,份量其实几多,不过花雕酒都真系落得有啲太多!猪手本身几爽,清洁都干净唔会有毛,有几粒杞子,虽然系几入味但系酒味太浓,真系有啲吃不消!

麻辣牛腱丝
呢个牛腱丝都系爽口弹牙嘅,不过同样系调味有少少出事,辣酱落得过火,同埋有啲太咸,搞到边食边流汗,但又要揾嘢饮解下咸同埋辣!

如果可以改善返啲就比较好,整体嚟讲佢哋招牌嘅饺子质素都保持到多年前嘅质素,仲系馅正足料好味嘅,不过小食就要多加改善!个用餐环境都好舒服同埋relaxing,唔好浪费咗咁好嘅配套先得架!
2023-12-01