2017-07-28
呢个现实嘅世界,从来都要食全餐。拣个样靓嘅女朋友,预左会有基本嘅公主病;拣食个常餐,自然要哽埋个牛油方饱,唔通会转个blueberry muffin 俾你?去得Habitu,通常都系buy佢杯茶,个杯茶,真系讲紧饮得落口个杯茶。食物质素?mi埋双眼食感觉会好d.....今日,去左太古城诚品入面个间habitu, 其实本身想食佢上一手嘅中菜,好味但出奇地少人,点知间野真系挨唔住,转左habitu. 见有位就试下啦,唉,只能讲句,全餐就系咁,你要靓茶,就唔该你唔好要求食物会系点啰。叫左三个lunch set, 前菜可拣沙律或汤,main 再加杯茶。沙律极唔新鲜,汤还可以,叫做正正常常。main 叫左慢煮牛肉藜麦意大利饭,卡邦尼意粉同亚麻籽蕃茄千层面,全军覆没!意大利饭劲咸,千层面好难食,咸,质地奇怪,同事食左两啖已经放弃,我拣个个最稳阵嘅卡邦尼都一样出事,超咸,身为食物焚化炉嘅我都无办法食晒,只食左半碟!三个心情差到极点的癈中,当饮完杯餐茶后,又好返晒!杯柠茶真系好得!茶香有层次,配柠檬真的好夹。同茶餐厅的热柠茶真的系两回事!一向钟意呢间的饮品,但无谂过跟餐的柠茶都做得咁好咁有水准。真的有
三个心情差到极点的癈中,当饮完杯餐茶后,又好返晒!杯柠茶真系好得!茶香有层次,配柠檬真的好夹。同茶餐厅的热柠茶真的系两回事!一向钟意呢间的饮品,但无谂过跟餐的柠茶都做得咁好咁有水准。真的有点无语
总结,要饮靓出品的茶我绝对推介,但呢度食物质素🙅🏻
现实,往往就系咁矛盾!