2018-09-15
澳门大丰坐落于青衣灏景湾商场的茶餐厅,我地一家大细时不时都会帮衬,今日衬课外活动后就过黎医肚。贵妃娘娘叫左海南贵妃鸡套餐,朕叫左贵妃鸡鱼汤泡饭,格格同小阿哥就食乌冬。先讲朕的鱼汤贵妃鸡泡饭,我就钟意佢个奶白鱼汤鲜甜,加入莞茜、丝瓜、秀珍菇,成件事好夹。贵妃鸡浸入个汤里面,鱼汤吸收埋淡淡鸡油香,鲜味再升华到另一层次,每次食呢个饭朕都会饮埋个汤。丝苗米浸汤后粒粒饱满,非常易入口,故每当朕龙体违和嘅时候都必定要食呢个泡饭,饮完个汤成个人暖笠笠出一身汗顿时感到浑身舒畅。如果想食滑鸡,就要试呢个海南贵妃鸡饭。鸡肉滑一滑,配埋个白饭清清地真系洽度好处(唔似得出面用油饭咁油腻),仲有腌过的酸萝卜丝好开胃。至于个照烧鸡扒手打乌冬分量十足,蕃茄萝仔洋葱浓汤配以爽滑的手打乌冬,仲有炆到好淋的牛腩肉,营养价值高,最岩成长期嘅小朋友。仲有大大块日式照烧鸡扒,好香口。美中不足系由于块鸡扒碎上,令肉汁流失,食落有少少干。澳门大丰一直做街坊生意,以价钱平质素高作招徕,深得朕心,值得长期支持!