2021-10-21 1152 浏览
见到片皮鸭关注组有人分享海景轩做紧半价片皮鸭优惠,即刻喺openrice订位,期待咗一个月终于有得食!片皮鸭喺订位时已经预留咗,坐低后大概等咗廿分钟就上菜。侍应先奉上全鸭畀我哋影相,等我哋影完先开始片鸭,好贴心整只鸭烤色均匀,烤至古铜色,表面带油光,就咁睇都知鸭皮一定够酥脆。呢度嘅片皮鸭唔单止片皮,而系皮连肉,只有少部份系净皮。鸭皮酥脆,烤得刚刚好,唔会太油腻配料方面除咗有传统食法嘅青瓜、京葱同甜面酱,另外仲有菠萝、柚子同辣酱,辣酱少少辣,估唔到同烤鸭都咁夹。鸭胸部分好厚肉,肉质结实唔会干,钟意食啖啖肉嘅我食得好满足饼皮做得非常靓,够薄又湿度适中一只烤鸭跟两笼饼皮,畀得好慷慨,估计有成廿块。呢度嘅片皮鸭二食有多款选择,除咗一般嘅炒鸭松之外,仲有炒鸭丝、炆鸭件、鸭松荷叶饭同鸭丝煎米粉等等。我哋就拣咗比较特别嘅香酥火鸭方,就咁睇个名唔知系咩嚟,睇英文先知系炸鸭肉多士由两片薄薄嘅面包夹住鸭肉墨鱼滑,面包炸得非常酥脆,中间墨鱼滑弹牙头抽和牛炒饭色水好靓,头抽味道突出而且非常有镬气米饭粒粒分明好有水准呢度好多菜式都可拣light portion,就算少人嚟食都唔惊食唔晒。整体嚟讲食物质素好高,片

海景轩片皮鸭

鸭胸部分好厚肉,肉质结实唔会干,钟意食啖啖肉嘅我食得好满足
饼皮做得非常靓,够薄又湿度适中
一只烤鸭跟两笼饼皮,畀得好慷慨,估计有成廿块。

香酥火鸭方

头抽和牛炒饭

头抽和牛炒饭色水好靓,头抽味道突出而且非常有镬气
米饭粒粒分明好有水准

整体嚟讲食物质素好高,片皮鸭好好味而且半价真系超值!食完已经即刻想再book位食多次
香酥火鸭方
头抽和牛炒饭