2024-09-12
最近有朋友去过上环嘅猫员外精酿酒馆,话有个晚上8点前嘅$99双人套餐,包1份12吋薄饼及2款饮品,饮品可以叫手工啤酒、无酒精饮品或咖啡,好抵又好食,适合所有人。 我们趁今日星期三早放工,5点去试下。原来2:30-5:00是厨房休息时间,只可以饮酒水。 服务员热情介绍不同的手工啤酒,有6款曾参加过澳洲墨尔本比赛,其中5款得过奖,星仔和柏林召唤得银奖,桂花小麦、葡萄熟了和侍郎黑啤得铜奖,我地叫左2款,觉得好fresh。 水蜜桃好香,易入口,酒精4.3,是一般啤酒嘅浓度。桂花小麦啤酒味浓郁,入口香醇,有淡淡嘅桂花味,适合喜欢饮啤酒嘅人,好新鲜。 啤酒不经过滤,保留活性酵母,品质同draft craft beer。如果饮2罐唔够,可以再叫一罐$48啤酒。如果钟意饮,买4箱就可以用批发价,每罐大约9-10元。 季节特供:杂锦青酱薄饼薄饼不含Burrate布拉塔奶酪球,整个薄饼铺满左菇菌和菜,是全素,没肉食,薄饼上加上特制酱汁和芝士,好脆口,好香口,咬一口,充满左浓郁嘅菇菌香味,好吸引,只有呢间先可以食到。 香肠拼盘($58)有鸡肉、猪肉和牛肉香肠配酸青瓜,香肠份量多,加上孜然粉好惹味,再配上酸度
季节特供:杂锦青酱薄饼
香肠拼盘($58)
有鸡肉、猪肉和牛肉香肠配酸青瓜,香肠份量多,加上孜然粉好惹味,再配上酸度适中的青瓜,清爽好食。
系呢度感觉超正,诚意推荐比各位,真是好适合白领及金融才俊去,放工去酒馆chill chill relax下,倾下偈,我下次再去要试其他唔同款嘅手工啤酒。