2017-10-24 110 浏览
銅鑼灣返工嘅我成日都會係小甜谷食午餐,九龍區朋友一場來到話想食,當然要奉陪啦!平時午餐都冇乜留意主餐牌,今次先知道原來有咁多選擇。淨係套餐都有好多選擇,見到龍蝦二人combo都只係$298,一於試下。凱薩沙律同平時的凱薩沙律一樣,沙律菜配炸煙肉和香脆麵包,份量十足!龍蝦可選原隻龍蝦尾和黑松露薯條配和牛漢堡扒或豬仔骨,而我地就揀左和牛漢堡。龍蝦尾舖滿芝士,芝士控朋友睇到眼都發光。龍蝦肉質彈牙又鮮味,帶點燒烤香味,超想添食。和牛漢堡扒外層香口,內裡肉質軟又多汁,而且牛味濃郁。但個人比較喜歡原汁原味,燒汁雖然好味但略微搶了和牛風頭!薯條配上我最喜愛的黑松露醬,而且餐廳用料絕不手軟,食到停唔到口。北海道軟殻蟹忌廉蟹肉意粉濃厚的忌廉汁混合了蟹籽,每一啖咬落都有脆卜卜的蟹籽爆開,令意粉增添口感。原隻炸軟殻蟹炸得香脆可口,非常惹味!見到小甜谷新推介抹茶甜品當然要試下!宇治抹茶白玉新地軟雪糕口感軟滑,抹茶味濃,抹茶jelly好滑而且有香濃茶味。我最愛的白玉有三個顏色,賣相吸引可惜不夠煙韌。總括食物和服務也不錯,用料十足,價錢合理。店員也會主動更換餐具,值得一讚!

平時午餐都冇乜留意主餐牌,今次先知道原來有咁多選擇。

凱薩沙律
同平時的凱薩沙律一樣,沙律菜配炸煙肉和香脆麵包,份量十足!

北海道軟殻蟹忌廉蟹肉意粉
原隻炸軟殻蟹炸得香脆可口,非常惹味!

見到小甜谷新推介抹茶甜品當然要試下!
宇治抹茶白玉新地