2022-01-19 15 浏览
喺网上见到foodie 介绍呢间新开嘅泰国餐厅,食物同环境都唔错,所以就去试吓。电梯打开门就见到左右都摆咗唔少货物,最吸引人嘅千秋打卡位都有杂物喺附近,令我唔想行入去影相。餐厅楼底比较矮,人一多就好嘈。有6个人一齐食lunch,分开咗3张枱坐,同事们好开心咁倾计,由于D声困住晒,所以我哋可以好清楚知道佢地谈话嘅内容😅枱面上朋友嘅垫枱纸奇怪地有一边系对折咗,而且只有餐叉,无餐匙。饮汤时,我哋要问待应攞返只匙羹。其实餐厅食物质素优良,set lunch 有头盘、汤、主菜、甜品同餐茶,价钱$108,仲要有8折,每人都只系$86.5,超级抵!!头盘有泰式生虾、青木瓜沙律同埋酸辣凤爪,可惜上枱时冇生虾,只有双重份量嘅凤爪。当我们问待应时,佢话因为生虾唔新鲜,所以唔俾客人。汤系一碗卖相平平冇奇嘅冬瓜汤。一个碗入面有三粒冬瓜同清汤。意想不到嘅系一入口,原来清汤蕴含左丰富嘅鲜味!真系要讲一句:「对不起,是我肤浅了!」完全被佢平凡嘅外表呃左。主菜我哋分别叫咗红咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包同香叶肉碎煎蛋饭,两碟都有外表易有内涵😂。红咖喱味道香浓稠厚,牛肋肉煮得腍滑,份量颇多。可惜只配两片蒜蓉包略嫌不足,好彩香叶

主菜我哋分别叫咗红咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包同香叶肉碎煎蛋饭,两碟都有外表易有内涵😂。红咖喱味道香浓稠厚,牛肋肉煮得腍滑,份量颇多。可惜只配两片蒜蓉包略嫌不足,好彩香叶肉碎煎蛋饭跟好多饭,可以捞埋啲咖喱汁😋香叶肉碎煎蛋饭味道不错,煎蛋半生熟,如果香叶再多啲更好。

甜品系拥有平凡外表嘅椰汁西米糕,内涵同时有惊喜。西米程半透明,少少烟靭,椰汁味香,仲有啲粟米粒增加口感。甜品羮系用冻柠茶𠮶个长匙羮,而且仲刻住另一间餐厅个名,有少少令人费解。

餐饮系泰式冻奶茶,味道地度,同泰式连锁店差唔多🥤

食物总括嚟讲系CP值超高,有水准!但系如果你系要求环境舒适,高级殷勤服务的话,Chang可能会对你嘅期望有落差。
  • 红咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包