2016-02-16
如果问香港人最钟意食边个国家既菜式我谂日本菜都应该会系第一位虽然香港既日本餐厅开到成行成市不过要揾好食又抵食既,都真系要慢慢留意之前见到有朋友去食过呢到既Lunch大赞好高质素又抵,所以小公主都即刻出动去试下讲紧既就系尖沙咀既寿司广Lunch set有成8-10个选择すき焼き刺身御膳Sukiyaki Sashimi Gozen $190因为小公主唔食生野,所以就叫左个sukiyaki餐牛肉唔算好多雪花,不过牛味仍然浓郁底下既蔬菜同芋丝吸收哂个酱汁加埋落个白饭到真系一流叫得做set又点会只得个锅菜碗蒸不单止够滑,而且好有蛋味食落仲有淡淡既菇香,好味道咁当然唔少得面豉汤呢个时候你可能会话$190得个锅,有d贵wor咁如果加埋呢碟剌生,你话抵唔抵呢?虽然我唔食刺身,但望落都知有质素再访问埋男友既意见,佢话2个字就讲完呢2个字就系 鲜 同 甜剌身御膳 Shshimi Gozen $200男友呢D鱼生怪当然系食个以剌身为主既Set一个set有成6款剌身仲要件件都好新鲜平日出去食呢碟,可能$400都未必埋到单但呢到$200已经搅掂而且仲有沙律、汤、饭同博多豆腐博多豆腐口味虽然比较清淡但个汁其实清甜
我谂日本菜都应该会系第一位
虽然香港既日本餐厅开到成行成市
不过要揾好食又抵食既,都真系要慢慢留意
之前见到有朋友去食过呢到既Lunch
大赞好高质素又抵,所以小公主都即刻出动去试下 讲紧既就系尖沙咀既 寿司广 Lunch set有成8-10个选择 すき焼き 刺身御膳Sukiyaki Sashimi Gozen $190
因为小公主唔食生野,所以就叫左个sukiyaki餐
牛肉唔算好多雪花,不过牛味仍然浓郁
底下既蔬菜同芋丝吸收哂个酱汁
加埋落个白饭到真系一流 叫得做set又点会只得个锅
菜碗蒸不单止够滑,而且好有蛋味
食落仲有淡淡既菇香,好味道 咁当然唔少得面豉汤
呢个时候你可能会话$190得个锅,有d贵wor 咁如果加埋呢碟剌生,你话抵唔抵呢?
虽然我唔食刺身,但望落都知有质素
再访问埋男友既意见,佢话2个字就讲完
呢2个字就系 鲜 同 甜 剌身御膳 Shshimi Gozen $200
男友呢D鱼生怪当然系食个以剌身为主既Set
所以唔需要特别既调味就已经够好 玉子 寿司 ~$40
最后叫左2件我最爱既玉子
玉子故然够蛋香
但个紫菜真系画龙点睛之处
好脆而且好香,个紫菜味会充斥成个口
同样既材料份量系夜晚食可能要3倍价钱
所以推荐钟意食日本野既你去试下